Китай обяви днес най-голямото досега намаление на лихвите по ипотечните кредити, отпускани от местните банки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Петгодишният референтен лихвен процент се понижава с 25 процентни пункта до 3,95 на сто. Това е най-значителното му понижение, откакто показателят е въведен през 2019 г.

Едногодишният основен лихвен процент остава без промяна на ниво от 3,45 на сто.

По-голямата част от новоотпуснатите и непогасените заеми в Китай се основават на едногодишния лихвен процент, докато петгодишният индикатор оказва влияние върху ценообразуването на ипотечните кредити, отбелязва Ройтерс. Намаляването му е опит на китайските власти да стимулират стагниращия пазар на недвижими имоти в страната и нейната икономика като цяло, посочват анализатори.

Същественото намаление на петгодишния основен лихвен процент също така подсказва, че управляващите в Пекин вече не са толкова загрижен за негативните последици, които по-ниските лихвени проценти може да окажат върху курса на китайската национална валута - юанът, както и върху печалбите на банките, отбелязва Ройтерс.