Бившият председател на борда на директорите на "Банк ъв Чайна" (Bank of China), която е една от най-големите търговски банки и е мажоритарно притежавана от правителството, е обвинен в получаване на подкуп, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Лю Лянгъ е обвинен, че се е възползвал от позициите си в "Банк ъв Чайна" и преди това като президент на "Експорт-импорт банк ъв Чайна" (Export-Import Bank of China), се казва в изявление на Върховната народна прокуратура, публикувано в социалните медии.

Той е обвинен в подпомагане на други със заеми и назначения на персонал в замяна на имущество и пари, и в отпускане на заеми в нарушение на разпоредбите, причинявайки значителни загуби, съобщи Синхуа.

Обвиненията срещу Лю, който е разследван повече от 10 месеца, бяха повдигнати в град Джинан, в източната китайска провинция Шандонг.

"Банк ъв Чайна", една от "Големите четири" банки в страната, има голямо международно присъствие.

Антикорупционната кампания, която е популярна сред обществеността и позволи на президента Си да отстрани политическите си съперници, не показва признаци на отслабване.

Върховната народна прокуратура обяви миналия месец, че Тан Шуаннин, бившият председател на "Чайна Евърбрайт Груп" (China Everbright Group) - друга държавна банка, е бил арестуван по подозрение в присвояване и подкуп.

В такива случаи присъдата е предрешена. Бившият шеф на държавна компания за управление на активи беше осъден на смърт през 2021 г. за вземане на подкупи. Други са осъдени на дълги присъди затвор.