С колко пари бихте излезли в джоба, запазвайки чувството си за комфорт? Може би не сте се замисляли, но ние често се разхождаме с над 1000 лева в джоба или чантата си. При това без никакви притеснения. Причината - новите технологии.

Ако преди няколко десетилетия трябваше да напуснете дома си с голяма сума, то най-вероятно щяхте да сте доста притеснени за сигурността си. Банковите карти промениха това. Те надеждно могат да съхраняват хиляди левове, като защитата с ПИН код осуетява голяма част от престъпленията. Технологията обаче не спира да се развива.

Банковите карти навлязоха в България преди около 25 години. Днес вече има по-надежден и удобен начин за плащане и съхранение на пари.

Какво е мобилният портфейл

Знаете ли, че може да съберете съдържанието си на цялото портмоне в смартфона? Именно така най-накратко може да се опише дигиталният портфейл, който на практика е мултифункционално и добре защитено приложение.

Телефонът вече е по-надеждно място за съхранение на пари от портмонето

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Възможностите му надхвърлят тези на картата или на портмонето ви. В магазина може да плащате със смартфона на всеки ПОС терминал, приемащ безконтактни плащания. А у дома може да видите лесно за какво сте похарчили парите си.

При физическия портфейл защитата на парите ви се осигурява от вас, при банковата карта имате 4-цифрен ПИН код, а при дигиталния портфейл парите ви са защитени с няколкостепенно ниво на сигурност и в допълнение с биометричните ви данни, ако телефонът ви има четец за пръстов отпечатък или сканиране на ириса или лицето. Последните са уникални за всеки човек на планетата и предлагат най-доброто и високо ниво на сигурност.

Мобилният портфейл е логичната стъпка в еволюцията на начините, по които съхраняваме и използваме парите си.

Защо е добре да дигитализираме портмонето си

Ползите от дигитализацията са големи. На първо място е сигурността. Всяко плащане или банкова операция с мобилния портфейл се оторизира с вашите биометрични данни или собствен ПИН код, в зависимост от метода, който сте избрали. Така дори някой да открадне смартфона ви, той няма да може да ползва парите ви по никакъв начин.

Функционалността също е много важна. Дигиталният портфейл ви пести време, като междувременно пази леснодостъпна информация за покупките ви.

С приложенията от този тип може да правите бързи преводи към други потребители. Можете да пазарувате в кварталния магазин, да блокирате или отблокирате свои карти.

Дигиталния портфейл ви позволява по-лесно да управлявате финансите си, защото винаги знаете каква сума сте похарчили този месец и къде са отишли парите ви. А това от своя страна помага и за пестенето.

С приложението може да спестите и за уикенд на плажа

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Дигиталният портфейл съхранява историята на всички плащания. Само с един клик може да проследите къде и колко сте харчили за месеца, както и кога и колко пари сте получили.

Да не забравяме, че дигиталния портфейл никога няма да се напълни с тежки и дрънчащи стотинки, да чакате за ресто или да се налага да пипате мръсни и пълни с бактерии банкноти.

Как да изберем мобилен портфейл

На пазара съществуват множество приложения, предлагащи дигитализация на портфейла. Не всички обаче имат равни нива на надеждност и възможности. За препоръчване е приложението, което изберете, да е дело на банка със солидна репутация.

От морето на възможности се откроява апликацията ONE wallet на Пощенска банка.

Приложението на Пощенска банка е надеждно и функционално

Снимка: Postbank

Всичко става много лесно още от самото начало. За регистрацията е необходимо да ползвате данните си за вход в интернет банкирането e-Postbank или да въведете данните на някоя от банковите си карти, издадени от Пощенска банка.

След регистрация, всички карти и сметки се визуализират автоматично в приложението, а като бонус всеки потребител получава безплатна виртуална  карта.

ONE wallet by Postbank е достъпен за потребители на смарт телефони с операционни системи Android и iOS. Единственото условие за извършването на плащания през ПОС терминали е смартфонът ви да има NFC функционалност. С такава обаче разполагат всички съвременни модели.

Преводите и плащанията, които може да правите през телефона са без такса, а вие лесно може да проверите историята на всички свои преводи. Следенето на финансите никога не е било по-лесно, а това е първата стъпка към организацията им и пестенето.

В приложението можете да видите кои от контактите ви също ползват ONE wallet by Postbank. Само с натискането на един бутон, другата страна вече ще разполага със сумата, която сте й изпратили. За по-висока сигурност при пращане на пари трябва да оторизирате и с потвърждение през m-token, което е допълнително ниво на сигурност за вашите трансакции.

Картите на Пощенска банка могат да се дигитализират и ползват със смарт устройства, които поддържат Garmin Pay, Fitbit Pay, Apple Pay.

Виртуалната карта, която Пощенска банка предоставя с приложението, е много полезна за пазаруване безопасно онлайн. На практика тя дава още едно допълнително ниво на защита на вашите финанси пред всевъзможните кибер опасности, дебнещи в интернет.

Характерно за виртуалната карта е, че не съществува във физическа форма - няма пластика с магнитна лента и ПИН код. Към днешна дата това е най-сигурният метод за онлайн плащане на услуги и пазаруване в интернет магазини.

Приложението ONE wallet е част от екосистемата на Пощенска банка. Потребителите могат да се възползват още от апликацията m-Postbank, с която да правят преводи към потребители на други банки или да плащат лесно своите данъци и битови сметки. Част от екосистемата е и виртуалния помощник EVA. Това е първото банково мобилно приложение, което отговаря максимално бързо на клиентски въпроси.

*В материала имам продуктово позициониране