Турция удължи забраната на уволнения с два месеца, смятано от 17 януари, според президентски указ, публикуван днес в Държавен вестник, предаде Ройтерс.

Забраната бе въведена тази година, за да намали отражението на пандемията от коронавирус върху заетостта и икономиката като цяло.

Президентът Реджеп Ердоган има правомощия да удължава мярката най-много с по три месеца всеки път, до 30 юни 2021 година.

Безработицата в Турция достигна 12,7 процента през септември между първата и втората вълна на коронавируса, според официалните данни.

Турското правителство увеличи месечната минимална работна заплата за идната година с около 500 турски лири (54.90 евро по курса на 28 декември, когато бе взето решението) в сравнение с тази през 2020 г.

Министърът на труда и социалните грижи Зехра Зюмрют Селчук обяви, че брутната минимална месечна работна заплата през 2021 г. ще бъде 3557 турски лири, което се равнява на около 391 евро (спрямо 2943 турски лири през 2020 г.).

Нетната минимална работна заплата ще бъде 2825 турски лири, което се равнява на около 308 евро (срещу 2325 лири през 2020 г.).

По думите на министъра, сумата от 2825 турски лири се отнася за несемейните и работници и служители и за тези без деца. Месечното минимално възнаграждение на семейните работници и служители и на родителите ще бъде 3313 турски лири.

Социалният министър посочи също, че "с укази на президента Реджеп Тайип Ердоган бяха инициирани насърчителни програми в размер на над 45 милиарда лири подкрепа, за да намалим негативните последици от пандемията".

"Изплатихме осигурителни вноски в размер на 2,5 млрд. турски лири на над 3 млн. работещи. Осигурихме продължаване на трудовите отношенията с прилагане на кратки програми за заетост, които бяха удължени от 3 на 6 месеца. От месец април досега правителството е изплатило помощи в размер на 6,5 млрд. турски лири."

От синдикатите обаче изразиха несъгласие с решението на правителството (решение за заплатите взима Комисията за определяне на минималното трудово възнаграждение в Турция).

"Противопоставяме се на решението, не сме съгласни. Определената нетна минимална заплата е недостатъчна, далеч не отговаря на нуждите и очакванията на работниците и служителите. Работниците са изправени пред все по-големи трудности пред препитанието си", каза секретарят на най-големия работнически синдикат Тюрк-иш Назми Иргат.