"Ердоган бе надвит от долара" - така в Турция коментират решението на турската централна банка да повиши лихвените проценти от 10,25 на 15 на сто, пише в. "Биргюн", цитиран от БТА.

Решението бе взето на първото заседание на Съвета за парична политика на банката след поемането на поста на гуверньор от Наджи Агбал. Неговият предшественик Мурат Уйсал бе отстранен на 7 ноември с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Централната банка (Меркез банкасъ) мотивира скока с 4.75% така: "основната цел на централната банка е да постигне и поддържа ценова стабилност чрез прилагане на принципите на прозрачност, предвидимост и отчетност, изисквани от режима за намаляване на инфлацията".

Турският държавен глава е известен като противник на високите лихви, но повишаването на лихвените проценти вчера бе очаквано от пазарите като стъпка към стабилизиране на турската лира и окуражаване на инвеститорите.

"Спирачка за долара с повишаване на лихвата", пише в заглавие по темата и в. "Йеничаг".

"Икономиката е влязла в интензивното" - тази констатацията прави Темел Карамоллаоглу, лидер на малката проислямска Партия на щастието. На съвместна пресконференция с лидерката на "Добра партия" Мерал Акшенер след среща между двамата вчера те коментираха решението на централната банка. По думите на Карамоллаоглу покачването на лихвите е показател, че турската икономика се намира в интензивното отделение. С неговото мнение се съгласи и Акшенер, според която финансовите пазари са "извили ръцете на правителството".

Според в. "Сонсьоз" решението на централната банка незабавно е дало резултат, като първата реакция е била спад на стойността на долара до ниво от 7.50 турски лири.

"Централната банка повиши лихвата, доларът падна", констатира в заглавие и в. "Сьозджу". Вестникът напомня, че президентът Едоган беше подсказал за предстоящо увеличаване на лихвените проценти, за да не бъдат обезкуражени инвеститорите, да се смекчи покачването на инфлацията и да се стабилизира турската лира.