Като гръм от ясно небе дойде в неделната вечер новината за оставката на турския финансов министър Берат Албайрак, който е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Албайрак обяви, че подава оставка от поста, в изявление, което помести в личния си профил в Инстаграм.

Под заглавие "На вниманието на обществеността" Албайрак посочва, че подава оставка от министерския пост поради здравословни причини. Той заявява, че оттук нататък ще посвети времето си на родителите, съпругата и децата си, които е пренебрегвал заради задълженията си.

Изявлението на Албайрак предизвика такъв силен шок, че се появиха дори твърдения, че това е резултат от хакерска атака. Последвалата обаче реакция от заместник-председателя на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мехмет Муш показа, че е истина.

Муш призова президента Ердоган да не приема оставката на зет си. "Надяваме се президентът да разпореди Берат Албайрак да продължи да изпълнява задълженията си", написа той в Туитър.

Според икономическия експерт Емин Чапа, "капката, която преляла чашата на търпението на Албайрак, била назначаването на Наджи Агбал за нов шеф на централната банка".

Неотдавна на конгреса на ПСР в Малатия Наджи Агбал, който е бивш финансов министър, обвини Берат Албайрак в неспособност да се справи с финансовата криза на фона на непрекъснатата девалвация на турската лира.

Преди два дни посред нощ Ердоган за втори път през последните шест месеца смени шефа на централната банка, като назначи Наджи Агбал на мястото на отстранения Мурат Уйсал.

Големият въпрос е каква ще бъде реакцията на Ердоган. До неотдавна зет му бе сред неговите фаворити. Мнозина го определяха като бъдещ наследник на Ердоган. Но отношението се промени, особено след загубата на кметския пост в Истанбул, която някои приписаха на Берат Албайрак заради конфликти в самата ПСР. Има твърдения и за конфликт между Албайрак и вътрешния министър Сюлейман Сойлу.

До късните часове снощи от Ердоган нямаше никакви реакции във връзка с оставката на зет си. Въпреки че именно Ердоган реагира светкавично преди време, когато вътрешният министър Сюлейман Сойлу бе подал оставка заради коронвируса, незабавно отказа да я приеме и Сойлу остана на поста.

Анализаторът Баръш Яркадаш обаче лансира друга версия в Туитър, където посочи, че Ердоган е знаел още през деня, че зет му ще подаде оставка и че тя е сигнал за предстоящи рокади.

"Ако оставката на Берат Албайрак бъде приета и бъде отстранен от поста, на мястото му може да бъде назначен шефът на Иш Банкасъ Аднан Бали. Но към момента се опитват да спрат оставката или отстраняването на зетя. В Сарая /президенството - б.а./ ври и кипи. Няма да е изненада, ако Сюлейман Сойлу и Мевлют Чавушоглу бъдат назначени за вицепремиери. Говори се, че не след дълго Берат Албайрак ще стане външен министър, а Нуман Куртулмуш ще бъде избран за лидер на ПСР. Ердоган ще остане само на президентския пост", написа в Туитър Яркадаш.

В рамките на президентската система Ердоган съвместява три длъжности - президент, ръководител на правителството и лидер на ПСР.

Но в последно време има доста критики срещу тази система, говори се, че в самата ПСР има недоволство, особено на фона на икономическата и финансовата криза в страната.