JPMorgan купи First Republic в понеделник, 1 май, на търг, организиран от правителството, като така се стигна до кулминацията от седмици на неуспешни опити за спасяване и безплодни дискусии, в които се включиха някои от най-влиятелните ръководители на Уолстрий и американски правителствени служители. Четирима участници, сред тях JPMorgan, стигнаха до финалните кръгове на търга в неделя вечерта, съобщу Ройтерс (Reuters), като се позова на свой източник.

Сделката е носела вътребанково кодово наименование "Гора" (Forest), каза източникът.

До около 01.15 сутринта на 1 май JPMorgan не знаеше, че са спечелили, въпреки че окончателните оферти първоначално трябваше да бъдат изпратени няколко часа преди това. В един момент късно през нощта, докато главният изпълнителен директор  Джейми Даймън и други висши ръководители на JP Morgan чакаха резултата от търга, мълчанието на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (Federal Deposit Insurance Corp - FDIC) ги доведе до мисълта, че са загубили, отбелязал източник на Ройтерс.

Окончателната сделка, обявена около 03:30 сутринта, затвържди репутацията на Даймън като един от най-могъщите банкери на Уолстрийт, изтъква агенцията.

Но сделката повдигна пресни въпроси относно опасностите от наличието на банки, които са твърде големи, за да фалират, за качеството на регулаторния надзор върху банковата индустрия и за решимостта на администрацията на президента Байдън да попречи на корпорациите да стават прекалено мощни чрез сключване на сделки.

Анализаторите на Piper Sandler (американска инвестиционна банка, специализирана в сектора сливания и придобивания - б.р.) отбелязаха, че сделката е важна за JPMorgan, тъй като затвърждава банката "като лидер в индустрията във времена на сътресения".

"Единственото притеснение, което имаме, е неяснотата в момента. JPM вече беше изключително важен играч, който сега успя да се превърне в още по-голям във време, когато "твърде голям, за да се провали" все още е политическа грижа," коментираха експертите.

Джейми Даймън обаче отрече твърденията, че банката му става твърде голяма.

"Имаме възможности да обслужваме нашите клиенти - градове, училища, болници, правителства; ние влагаме пари в МВФ, Световната банка", каза шефът на JPM по време на  конферентен разговор след сделката. "И всеки, който смята, че Съединените щати не трябва да имат това, може да ми се обади".

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase

Снимка: Getty Images

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите заяви по-рано в понеделник, че крайният резултат от търга е дошъл след "силно конкурентен процес на наддаване" и е най-евтината алтернатива за нейния фонд за гарантиране на депозитите.

First Republic Bank е основана през 1985 г. от Джеймс "Джим" Хърбърт, син на банкер в местна банка в Охайо. FRB беше купена от Merrill Lynch през 2007 г. точно преди финансовата криза. Тя отново стана публично дружество през 2010 г., след като самата Merrill Lynch беше закупена от Bank of America Corp и новият собственик реши да се освободи от нея.

Атрактивността на FRB бяха нейните богати клиенти, на които предоставяше преференциални лихви по ипотеки и други заеми. Разчитането на богатите обаче направи банката по-уязвима - имаше високо ниво на незастраховани депозити, отбеляза Ройтерс.

В началото на март, когато шумът около Silicon Valley Bank изплаши вложителите и инвеститорите, изпращайки ги в ръцете на институции, които смятаха за по-безопасни, First Republic бързо се превърна в мишена. Сблъска се с изтичане на на повече от 100 милиарда доларапрез първото тримесечие, което я хвърли в битка за набиране на средства.

Докато се стигна до уикенда на 12 март, когато регулаторите конфискуваха Silicon Valley Bank и Signature Bank и обявиха серия от спешни мерки за укрепване на доверието в системата. Тогава First Republic заяви, че е предприела допълнителни стъпки за достъп до общо 70 милиарда долара във фондове, включително от JPMorgan.

Уверението обаче не успя да успокои пазарите и акциите на First Republic паднаха отново на следващия ден.

Не е ясно точно кога, но в даден момент интересът на JPM към FRB е нараснал до нещо повече ролята на консултант (каквито например са били и Lazard Ltd), помагащ на банката да укрепи финансите си. Може би купувачът е бил привлечен списъка с богати клиенти, които ще добави към собствения си бизнес за частно банкиране.

Преобладаващите трезви мнения по това време бяха, че регулаторите няма да позволят на JPMorgan да купи друга банка. JPMorgan държи повече от 10% от общите банкови депозити в страната и федералният закон не позволява на голяма банка да придобива друга, с което ще прескочи този праг. Придобиването на фалирали банки обаче може да е изключение от правилото.