Въпросът, който всеки от нас може би си е задавал - как да стана богат? Макар да няма еднозначен отговор, както и преки пътища, експертите в сферата на личните финанси могат да дадат няколко съвета по въпроса.

Живейте скромно

Независимо дали получаваме 1 000 или 10 000 лева, трябва да живеем скромно. Всеки от нас, който живее от заплата до заплата, без да пести част от доходите си, няма да може да се похвали със сериозни спестявания, инвестиции или закупени активи, които да му носят пасивни доходи.

В предходен материал ви посочихме каква част от доходите е добре да пестим. Не го пропускайте: Правете разлика между добър и лош кредит

Заемите за покупка на активи се окачествяват като добри, докато покупката на нова чанта, телефон или дори нова кола - като лоши. Те не добавят средства на месечна база към портфейла ни, напротив - изискват нови и нови плащания (лизинг, вноска по кредита) и често бързо се амортизират.

Нов източник на доход

Не е изненада, че голяма част от милионерите днес имат два или три различни източника на доходи. Затова помислете - какво може да правите в свободното си време?

Собствен бизнес

Собственият бизнес също е решение. Ако се спрете на тази стъпка, не е нужно да напускате работа и/или да взимате заеми. Започнете скромно, полагайте усилия всеки ден и ако бизнесът се развива добре, ще прецените дали да му отделите цялото си време.

Пасивни доходи

При положение, че заделяме част от доходите си, те могат да се насочват основно по две направления - изплащане на кредити или инвестиции.

Милиардерът-инвеститор Уорън Бъфет е на мнение, че ако не печелим пари докато спим (пасивни доходи), ще работим, докато умрем.

Преди време ви посочихме няколко идеи за инвестиции през новата година. Вижте ги: