Швейцарската национална банка (Swiss National Bank, SNB) намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 1,50 на сто в четвъртък, изненадващ ход, който я направи първата голяма централна банка, която отменя по-строгата парична политика, насочена към справяне с инфлацията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това беше първото решение, откакто дългогодишният президент на банката Томас Джордан каза, че ще се оттегли през септември.

Този ход изненада икономистите, като мнозинството от анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха SNB да задържи лихвите на 1,75 на сто. Това беше и първото намаление на лихвения процент от SNB от девет години.

Намалението идва, след като инфлацията в Швейцария спадна до 1,2 на сто през февруари, деветият пореден месец, в който покачването на цените е в рамките на целевия диапазон на SNB от 0-2 на сто, което тя определя като ценова стабилност.

"Облекчаването на паричната политика стана възможно, защото борбата срещу инфлацията през последните две години и половина беше ефективна", се казва в изявление на SNB. От институцията посочват още, че за няколко месеца инфлацията е била отново под 2 на сто и следователно в диапазона, който се приравнява на ценова стабилност. Според последната прогноза инфлацията също е вероятно да остане в този диапазон през следващите няколко години.

В същото време Централната банка на Норвегия (Norges Bank) остави без промяна основния си лихвен процент, на ниво от 4,5 на сто.

"Лихвеният процент вероятно ще трябва да бъде запазен на сегашното си равнище за известен период от време, за да може инфлацията да бъде върната към целевото равнище от 2 на сто в рамките на разумен период от време". Това посочва управителят на Централната банка на Норвегия Ида Волден Баке, цитиран от БТА.

Инфлацията в Норвегия се забавя, но все още е значително над целевата стойност, към която се стреми централната банка в Осло, се посочва съобщението.

Новата прогноза на централната банка показва, че първо понижение на лихвения процент от 25 базисни пункта може да се очаква през декември тази година, според анализатори от "Нордий Маркетс" (Nordea Markets) в съобщение до клиентите си.