Изненадващ обрат в случая с Англо аустриан банк (Anglo Austrian Bank), чието име до неотдавна беше Майнл банк (Meinl Bank), на която Европейската централна банка (ЕЦБ) отне лиценза миналата седмица. Вчера Съдът на Европейския съюз отмени временно решението на ЕЦБ до окончателно решаване на случая.

От съдебното решение става ясно, че банката майка Фар Ийст (Far East) е подала жалба, съобщиха австрийски медиите.

Решението на ЕЦБ от 15 ноември, отменено вчера от Съда на Европейския съюз, е безпрецедентно, но не идва съвсем неочаквано, коментират експерти. От известно време се води разследване срещу Англо аустриан банк, което би могло да приключи с отнемане на лиценза.

Срещу банката и нейните шефове се отправят обвинения за неспазване на правилата на Службата за банков надзор. Неколкократно са й били налагани санкции. Освен това в миналото Майнл банк и дъщерните й фирми са били в съдебни спорове с вложители и нееднократно са били подозирани в пране на пари.

Вестник "Курир" съобщи, че семейство Майнл е започнало нови доходни сделки с недвижими имоти. Чрез фирмата Юлиус Майнл ливинг (Julius Meinl Living), люксембургска дъщерна фирма за финансиране на недвижими имоти със седалище в Малта, ще бъдат тиражирани облигации за 300 милиона евро. Облигациите с падеж след пет години обещават 7-процентова лихва. Фирмата строи луксозни апартаменти и хотели в Прага, Будапеща, Белград и Букурещ.

Юлиус Майнл ливинг посочва като референтен проект бивш проект на фирмата Майнл юръпиан ленд (Meinl European Land), която в новия проспект се представя като първата фирма за развитие на проекти с недвижими имоти в Централна и Източна Европа. Майнл юръпиан ленд престана да съществува през 2007 година с огромен скандал. Според полицейски проучвания близо 100 000 инвеститори са били ощетени с 1,69 милиарда евро. Това се оспорва от бившата банка и до днес.