Изчезването на звездния китайски бизнесмен Бао Фан накара банката, на която е основател, да започне борба в опита да успокои клиентите и служителите, отбеляза Ройтерс (Reuters), като се позова на източници, запознати с въпроса. Но така банката  засили опасенията за повишаване на риска от "ключовия човек"* за инвеститорите.

Акциите на "Чайна Ренесанс Холдингс" (China Renaissance Holdings) паднаха с цели 5% в понеделник, след рекордно ниско ниво в предишната сесия, след като инвестиционната банка заяви, че не може да се свърже със своя основател, председател и главен изпълнителен директор Бао Фан. Акциите приключиха деня с повишение от 0,1% на борсата в Хонконг.

Въпреки че причините за изчезването на Бао, за което се разбра миналия петък, 17 февруари, са неясни, неговият случай следва поредица от инциденти, при които следите на високопоставени ръководители в Китай се губят без обяснение - и това по време на широкообхватна антикорупционна кампания, подета от президента Си Дзинпин.

Някои от тях се появиха отново толкова внезапно, колкото и изчезнаха.

China Renaissance заяви миналия четвъртък със съобщение на фондовата борса, че няма информация липсата на контакт с Бао да е свързана с бизнеса му и че операциите (на бизнес) продължават нормално.

Бао Фан и съпругата му

Снимка: Getty Images

Съоснователят на China Renaissance Кевин Сие и оперативното ръководство са помолили служителите да не вярват и да не разпространяват слухове, според два източника и копия от техните съобщения до персонала, до които Ройтерс получил достъп.

Ръководството апелира в успокоителен тон в такъв критичен момент всеки да се довери на компанията, като изтъква, че е нормално и дори добре това, че се срещат някои трудности в краткосрочен план.

Източниците (пожелали анонимност) споделят, а някои медии са написали, че властите са отвели Бао по-рано този месец, за да помогне при разследването на бивш колега, Кун Лин, бивш президент на компанията.

Всички източници, които са запознати с въпроса, отказаха да бъдат идентифицирани поради неговата чувствителност.

Ройтерс уточнявам е от ръководството на банката не са отговорили в понеделник на искането за коментар.

Бюрото за обществена сигурност в Пекин също не отговорило на искането за коментар. Запитан по време на всекидневния си брифинг в петък дали банкерът е бил задържан, говорителят на външното министерство Уан Уенбин каза, че не е запознат със ситуацията.

Листнатите в Хонконг акции, които първоначално се покачиха с цели 3,5% рано в понеделник, впоследствие паднаха до HK$6,82 (хонконгски долара). В петък котировките достигнаха най-ниското си ниво за всички времена от HK$5, но по-късно стойността им се възстанови до известна степен и затвори на HK$7,18, което е спад от 28%.

"Рискът от "ключовия човек" Бао

Бао, който държи контролен пакет акции в China Renaissance, стартира компанията през 2005 г. в екип от двама души, които се стремят да съберат жадни за капитал стартиращи фирми с инвеститори в рисков капитал и частни вложители.

По-късно фирмата се разшири в услуги, включително подписване (широко използвана банкова услуга, предимно в частно банкиране - дистанционно подписване на документи с квалифициран електронен подпис), продажби и търговия.

Известен с това, че има добри връзки в корпоративния свят, Бао участва в технологични сливания, включително обвързването на глобалната фирма за превози Didi Kuaidi, гигантите за доставка на храна Meituan и Dianping и платформите за пътуване Ctrip и Qunar.

"Това, което се случи с China Renaissance, подчерта основния риск за някои китайски компании", каза Ли Нан, професор по финанси в Шанхайския университет Jiaotong.

"Някои китайски финансови институции се издигнаха бързо през последните години с усилията на един до двама контролиращи процесите, като същевременно това прави тези компании особено уязвими към всякакви негативни заглавия, което показва, че тези контролиращи са в беда."

Въпреки че не е необичайно в Китай властите да извадят от бизнеса ръководители по различни причини, изчезването на Бао идва на фона на повече от две години мащабни регулаторни репресии срещу технологичните компании.

"Това трябва още веднъж да напомни на чуждестранните инвеститори за относителното ниво на регулаторен и управленски риск, свързан с китайските акции", каза анализаторът на Propitious Research Виум Малан, който публикува на платформата Smartkarma.

*Рискът от "ключовия човек": Опасността за корпорации, които разчитат на едно или няколко лица - и влиянието му (тяхното) върху стойността на бизнеса. Или казано по друг начин - феноменът на поставяне на знания, умения и важни взаимоотношения в ръцете на един или няколко членове на персонала. Ако този ключов човек трябва да напусне, той взима знанията си със себе си, оставяйки бизнеса отворен за риск.