Инвеститори в криптовалути в САЩ съдят основателя на платформата за търговия с криптоактиви Еф Ти Екс (FTX) Сам Банкмън-Фрийд и няколко известни личности, рекламирали неговата борса, сред които и американския комик Лари Дейвид, предаде Ройтерс.

Ищците твърдят, че чрез измамни практики Банкмън-Фрийд и известните личности са продавали сметки с дигитални валути в Еф Ти Екс, носещи доходност.

В колективния иск, внесен в съд в американския мегаполис Маями, се твърди, че сметките с дигитални валути в Еф Ти Екс, носещи доходност, на практика са били ценни книжа, които обаче не са били регистрирани и са били продавани незаконно в САЩ.

Когато борсата за криптовалути се срина поради опасения за ликвидността на нейните активи, инвеститори в САЩ са претърпели вреди в размер на 11 милиарда долара, се твърди в съдебния иск. Чрез него се търси неуточнено обезщетение от Сам Банкмън-Фрийд, както и от 11 спортисти и други известни личности, които популяризираха Еф Ти Екс.

Сред тях е и комикът Лари Дейвид, създател на популярния сериал "Зайнфелд". Той участва в реклама на Еф Ти Екс, излъчена по време на финала на първенството на Националната футболна лига на САЩ "Супербоул 2022", предаван на живо.