Да се стараеш всеки ден да превърнеш два минуса в плюс и да не се страхуваш да пуснеш контрола, дори напротив - целенасочено да се стремиш към това, са безценни качества, които Илона Станева придобива през годините в професионалната си кариера.

Като директор "Маркетинг и реклама" във Fibank тя има възможността не само да бъде лидер на екип от силно мотивирани професионалисти, както самата тя ги нарича, но и да стане част от създаването на специална програма, подкрепяща дамите предприемачи.

За четири години Smart Lady успява да подаде ръка на над хиляда бизнес идеи и да вдъхне увереност на също толкова жени, осмелили се да превърнат в реалност професията, за която винаги са мечтали. За да се решат на тази важна крачка в живота си, им е нужна все още емоционалната подкрепа от близките до тях хора, категорична е Илона Станева. Но получат ли я, стават истински пример за успешен мениджмънт.

Жените често се съмняваме в уменията си и се страхуваме от допускането на грешни ходове. Пътят нагоре обаче винаги крие опасността от кривини - пречки, за които не сме успели да предвидим. В тази връзка Илона Станева използва думите на актрисата Хилари Дъф - "Твоите несъвършенства съставят твоето съвършенство" . И това е така, защото точно тези несъответстващи с останалите хора черти от нашата същност ни правят уникални и единствени по рода си - жени, на които ни се иска да подръжаваме.

Как бихте описали съвременната Smart lady в ерата на смарт технологиите и иновациите?

Три думи - високообразована, уверена, амбициозна. В хода на програмата Smart Lady проведохме множество проучвания. Оказа се, че над 70% от жените у нас, които стартират собствен бизнес, го правят от една определена възраст нататък. Обикновено над 45 г. Tова се дължи на вътрешното им усещане за "точния момент" - когато са отлично подготвени - с поне едно висше образование и няколко квалификации, достатъчен опит в областта, самостоятелни деца. През последните години ставаме свидетели на ново поколение в бизнеса - млади, активни и обвързани със социални каузи дами, които смело подхождат в реализирането на идеите си. Само през 2021 г чрез фонда Sustainable Lady, част от програмата Smart Lady, подкрепихме осем проекта с кауза "устойчивост", представени ни от дами до 35 г. възраст. Така че бих добавила към горните три и - социалноангажирана.

Преди няколко години Fibank стартира програмата Smart Lady, която оказва подкрепа на решителните дами в бизнеса. Разкажете ни малко повече за нея.

Smart Lady тази година, на 8 март, празнува четвъртият си рожден ден. Програмата съчетава не само възможности за кредитиране за бизнес дамите, но включва в себе си редица други финансови и нефинансови решения, които да им предложат подкрепа, сигурност и спокойствие. Smart Lady надгражда и доразвива уникалната за българския пазар линия кредитни карти First Lady, която Fibank и Diners Club предложиха на дамите в бизнеса.

Как всъщност се появи идеята за тази програма и каква е нейната цел?

Анализирахме бизнес обстановката, както в страната, така и в Европа. Оказа се, че ситуацията е сходна - дамите в бизнеса имаха едни и същи казуси. На лице бяха множество перфектни бизнес финансови продукти, но никой от тях не отговряше на широкоспектърните нужди на дамската целева аудитория.

Участвайки в няколко конференции и срещайки се с дами от Америка, Африка и Европа, видяхме потенциал в създаването на къстъм финансова програма, която освен уникални продуктови параметри успя да предложи най-важното на жените предприемачи - подкрепа.

С какво Smart Lady е полезна на дамите? Какво по-различно би им предложила от други подобни програми на Fibank?

Една от целите на програмата е да вдъхне увереност на жените в бизнеса, защото българката предприемач няма нужда от нищо друго толкова много, колкото от емоционална подкрепа. Smart Lady не е само финансов инструмент, а програма, предлагаща обучителни сесии и семинари по идентифицирани теми. Да не забряваме, че част от програмата е Smart Lady клуб, където всеки месец жените в бизнеса могат в приятна неформална обстановка да обменят идеи, опит, да получат съвет. Обикновено тези клубни сесии завършват и със сключени бизнес договори за партньорство.

Какви са продуктите и услугите, от които биха могли да се възползват дамите в бизнеса, избрали да станат част от Smart Lady?

Бизнес програмата Smart Lady е разработена на продуктово ниво, така че да отговори на специфични нужди на жените в бизнеса. Тя включва в себе си освен атрактивна кредитна линия с дълъг период на изплащане и с гратисен период (до 15 месеца) по време на майчинството, така и застрахователните продукти "Спокойствие с FiHealth" и VIP пакет медицинска застраховка "Здраве" от FiHealth Застраховане за сметка на банката, които осигуряват превенция, защита и спокойствие на жените предприемачи. Пакетът съдържа и кредитна карта First Lady от Fibank и Diners Club, с включена безплатна медицинска застраховка за лечение на рак на гърдата. Добавени са и продукти за дамите с деца - специален детски спестовен влог и дебитна карта Mastercard за деца.

Кои са трудностите, с които най-често се сблъскват представителките на нежния пол, когато искат да сбъднат мечтата си сами да ръководят собствения си бизнес?

Най-голямата им бариера е недостатъчната увереност в себе си, фактите са си факти - колкото и да е образована и мотивирана жената предприемач, тя все още търси одобрение за стартиране и развитие на бизнес от семейството си. Опитахме се да изследваме на какво се дължи това. Факторите са комплексни и многопластови, и както се оказа те не са характерни само за нашите географски ширини. Основното е ниска самооценка за собствената си сила и умения, но пък веднъж добили увереност в себе си, дамите в бизнеса са пример за успешен менижмънт.

Със сигурност програмата е от помощ на голяма част от жените, предприели тази смела крачка. Колко са те до сега от началото ѝ?

За тези четири години Smart Lady програмата подкрепи проектите на над 1000 дами, финансирайки над 1100 техни бизнес проекти, на стойност над 124 млн. лв. Те са в областите образование, реклама, производство, земеделие, услуги.

Темата на четвъртото издание на She"s the ONE, която FIBank подкрепя като партньор, тази година е (не)съвършените. В нея екипът на #URBN by Dir номинира дами, които признават, че успехът е комбинация от плюсове и минуси. Кои са малките несъвършенства във вашата заобикаляща среда, които я правят по-цветна и интересна.

Относно успеха ще използвам цитат от Чърчил, който най-пълно съпътства опита ми: "Успехът е да се движиш от провал към провал, без да губиш ентусиазъм". Няма плюсове и минуси, просто по примера на математиката трябва да превърнеш два минуса в плюс. Иначе се радвам на всяко едно несъвършенство - от това да не устоиш на парченце шоколад, въпреки че си на поредната диета, до това да приемеш, че щастливият живот никога не е съвършен. И защото сме в дамска бизнес компания ще цитирам Хилари Дъф - "Твоите несъвършенства съставят твоето съвършенство".

Със сигурност в бизнеса няма място за недоизпипани елементи. На какво държите най-много в работата си?

Екип, общуване и толерантност. Аз съм щастливка. Винаги съм работила, а и в момента работя, с екип, който е силно мотивиран. Колегите ми са отлични професионалисти. В общуването с тях спазвам основни правила, а именно доверие и умението да слушаш. За мен мнението на колегите е важно, държа на обратната връзка. Старая се да съм ментор, съветник и най-вече да подкрепям тези, които не мислят като мен.

Кои знаменити дами са Ви служели за пример през годините и на чии техни качества се възхищавате?

Много са. Ще се опитам да сведа до топ 5: Дороти Уест, Амелия Еърхарт, Джулия Маргарет Камерън, Катрин Джонсън, Мери Джаксън и много други. Всички те са уникални в своя талант, упоритост, преследване на цели и служба на обществото. Иначе извън "знаменитостите" - баба ми, която и на 80-годишна възраст носеше обувки с ток и майка ми, която не излизаше навън без червило, дори и за разходка с кучето.

Какви са качествата, които една дама трябва да притежава, за да постигне успех и позиция като вашите и то в конкурентната банкова сфера, предпочитана основно от мъже.

Важно е да вярва в собствените си сили и да помни, че съвършенството не се базира на контрол - от него трябва да се освободиш, за да изненадаш себе си, само така може да изненадаш и другите.

Ако можехте да изберете само едно от двете - "смелост" или "талант", кое бихте предпочели да притежавате?

В хода на обучението си в Gender Diversity (програмата на University of Harvard) се запознах и впечатлих от биографията и творчеството на Мая Анджелоу - изключителна жена, една от видните фигури на движението за граждански права в средата на 20 век. Затова ще си позволя да отговоря и защитя избора си с цитат от нея: "Човек не се ражда непременно със смелост, но се ражда с потенциал. Без смелост не можем да практикуваме никоя друга добродетел последователно. Не можем да бъдем мили, истински, милостиви, щедри или честни"

Кои пет приложения от вашия смартфон ползвате най-често?

Очевидно тук е моментът за продуктово позициониране, но извън шегата - MyFibank, MyFin, Tidal, Samsung Health, Garmin Connect

Какъв е вашият начин да се справяте със стреса и да презареждате своите сили и енергия- семейство, хоби, спорт?

Всички, които ме познават знаят, че обичам да почивам активно. Фен съм на зимните спортове - ски, сноуборд, кънки на лед. Обичам балета, театъра и киното, особено киното, във всичките му нюанси и формати. Не съм почитател на операта, но полагам старания да попълня пропуските си в тази област. Пътуванията са друга моя страст. И не на последно място - семейството ми, на което съм благодарна, че все още подкрепя всяка една моя ексцентрична идея за "презареждане".

 

* с подкрепата на Fibank