България няма да има проблеми с приемането в еврозоната от началото на 2024 година, както е планирано. Около тази теза се обединиха финансистите Любомир Дацов, Емил Хърсев и Кристофор Павлов по време на дискусионния форум "Икономическата политика под натиска на кризите - възможности и ограничения", който се провежда в Българската стопанска камара, предаде БТА.

Главният икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов коментира, че страната ни реално е на година и половина от приемане в еврозоната, ако нещо не се обърка. Според него евентуалните пречки пред България вече са по-малки и изтъкна, че влизането в еврозоната има икономически и геополитически аргументи.

Войната в Украйна пък увеличава шансовете на България да бъде член на еврозоната от началото на 2024 г., тъй като аргументите, които имат геополитически характер, ще имат по-голяма тежест в това решение, смята Павлов.

Финансистът Емил Хърсев също отбеляза, че 1 януари 2024 г. е реалистичен срок България да влезе в еврозоната. Според него страната ни много отдавна е там - още от въвеждането на Валутния борд. Постепенно това се случва и с навлизането на еврото у нас. Почти всички сделки се сключват в евро или се приравняват в тази валута. "Еврото в голям процент си е навлязло", заяви Хърсев.

Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов добави, че главното при еврото и лева е т.нар. "икономически цикъл". Според него България е в синхрон с европейската политика. Той смята, че основните икономически пречки пред страната ни за приемането в еврозоната са отпаднали много отдавна.

Фактът, че в България е фиксиран курсът на еврото от началото на Валутния борд, говори, че "ние икономически сме вътре". Остава единствено т.нар. политически въпрос да бъде решен, за да бъдем част от тази зона, коментира Дацов.