Към момента сме технически напълно готови за приемане на еврото, остават само някои дребни неща и датата 1 януари 2024 година по никакъв начин не е застрашена, каза в Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, предаде БТА.

"Искаме обаче да има широк обществен дебат и гражданите и фирмите да бъдат убедени дали за тях е добре да се приеме еврото. Ние смятаме, че това е най-добрият план за България, но всеки трябва да може направи своя информиран избор", посочи вицепремиерът.

"Първата част от нашата стратегия за приемане на еврото е широкомащабна информационна кампания какво да се случва с доходите и спестяванията на хората и на бизнеса, какво става с платежните наличности и така нататък", каза Василев.

Припомняме, че премиерът Кирил Петков даде уверения за ангажимента на правителството да приеме еврото в рамките на две години въпреки слабата подкрепа сред гласоподавателите, засегнати силно от пандемията в интервю за агенция Bloomberg (Блумбърг).

Пред медията той подчерта необходимостта да се засили подкрепата към въвеждането на единната валута след неуспех на посланието към обществото в ковид кризата. Това беше първото открито обещание на Петков по отношение на еврото от встъпването му в длъжност през декември.