Темповете, с които в момента се развиваме и основните ни показатели показват, че имаме всички предпоставки да си попълним документите за еврозоната. Това каза ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов пред БНР.

"Трябва да направим всички необходими крачки или, образно казано, да си попълним апликационните форми, свързани с основните показатели, които трябва да покажат, че ускорено приближаваме основните параметри на европейските икономики, които са в тази зона. Ако искаме да влезем в еврозоната, както се казва в един стар виц - трябва да си пуснем фиша, за да спечелим", допълни Вазов.

Той определи настояването на Европейската централна банка първо за влизане в единния европейски банков механизъм като "категорично правилна стъпка" и посочи, че това е логично. Българската банкова система трябва да изпълни много сериозни показатели.

"Банките са тези, които управляват паричното обращение на една държава. Ако тези, които управляват паричното обращение, не го правят както трябва, няма никаква логика да влизаме в еврозоната. И затова първо трябва да се влезе в банковия съюз, да се приемат всички правила за управление на еврото, и вече след това, много простичко влизайки в еврозоната, нашата банкова система да изпълнява всички параметри - европейските изисквания за управление на паричните средства", каза още Григорий Вазов.

Според него, имаме голяма готовност за влизане в банковия съюз, защото голям процент от българските банки са клонове на европейски банки.

"Едно е да мислим, че изпълняваме всички номинални критерии за влизане в т.нар. "чакалня на еврозоната". Друго е да сравним нашата икономика с другите икономики в еврозоната. Ще видим, че има още неща, които трябва да направим. Основното е да подобрим всички условия за чуждестранните инвестиции, да подобрим износа, да подобрим вноса, да вдигнем много сериозно производителността на труда, още много други показатели, свързани с развитието на реалната икономика - изравняването на нейните показатели с икономиките на тези развити държави. Няма друг начин. Останалото е случаят с Гърция", посоци доцентът.

Вазов смята, че не толкова корупцията е големият проблем в момента, а съдебната система, която предизвиква голямото недоверие на чуждите инвеститори. Приближаването и влизането в Еврозоната можем да свържем с много неща, за които сме мечтали, все повече ще започнем да приличаме на нормална европейска държава, смята той.

 "В еврозоната няма резервни скамейки. Влезем ли, трябва да играем като основен играч. Отидем ли на скамейката, това не е добре", завърши финансистът.