Германският конституционен съд поиска от Европейската централна банка (ЕЦБ) в срок от три месеца да оправдае масираното изкупуване на дългови книжа. Това гласи днешното решение на съда, което може да има редица последици, предадоха световните агенции и БТА.

Конституционният съд на Германия постанови днес, че програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации за милиарди евро отчасти нарушава германското законодателство. Според съда изкупуването на облигации на страните от еврозоната от ЕЦБ, което се извършва от 2015 г. с цел стимулиране на европейската икономика, противоречи на германския основен закон, тъй като при проверката на съразмерността на решението на ЕЦБ не са участвали правителството и парламентът на Германия. Същевременно няма нарушение относно забраната за държавно финансиране.

В решението си магистратите посочват като "съмнителна" компетентността на базираната във Франкфурт финансова институция да изкупува масирано държавни облигации, каквито са били повечето книжа, придобити от нея срещу 2,6 трилиона евро между март 2015-а и декември 2018-а по силата на програмата за количествено облекчаване.

На германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) се забранява до изтичане на срока от 3 месеца да участва в програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации, докато институцията не представи убедителни доказателства, че практиката отговаря на компетенциите й.

Действията на ЕЦБ по време на пандемията от коронавирус не са били предмет на делото.

С това си решение германският съд не се съгласи с решението на Съда на ЕС, който през 2018 г. постанови, че практиката на ЕЦБ за изкупуване на облигации е законосъобразна.

Еврото, облигациите на южните членки на ЕС и индексите на водещите европейски борси загубиха позиции днес след решението на германския съд, информира Ройтерс. Еврото поевтиня с 0,65 на сто до 1,0836 долара за едно евро, което може да доведе до най-големия месечен спад от над един месец.

На пазара на облигации доходността на 10-годишните италиански суверенни книжа се повиши с около 18 базисни пункта до 1,94 на сто. Разликата със същия вид германски облигации, т. нар. спред, нарасна до 250 базисни пункта, което е най-голямата стойност от седмица и половина.

Решенията на Съда на ЕС са задължителни за всички национални съдилища в страните членки, заяви днес говорителят на Европейската комисия Ерик Мемер. Потвърждаваме върховенството на общностното право и факта, че решенията на Съда на ЕС са задължителни за всички национални съдилища, каза говорителят.

Сезиран от редица евроскептици, съдът в Карлсруе все пак отбеляза, че не е могъл да открие "нарушение от ЕЦБ на забраната да финансира пряко европейските държави".

Днешното решение не засята програмата за спешна борба с пандемията, обявена в средата на март от ЕЦБ на стойност 750 милиарда евро.