Управителният съвет на Европейската централна банка реши да задейства програма за изкупване на ценни книжа за 750 милиарда евро, за да подкрепи финансовата стабилност в условията на разпространението на новия коронавирус, предадоха агенциите.

"Управителният съвет (на ЕЦБ) реши да задейства нова временна програма за покупка на частни и държавни ценни книжа, за да противодейства на сериозните рискове за механизмите на парично-кредитната политика и перспективите в еврозоната, предизвикани от епидемията и бързото разпространение на коронавируса, (предизвикващ заболяването) Ковид-19", се казва в текста на съобщението на ЕЦБ.

Изкупуването на ценни книжа за сумата от 750 млрд. евро ще се осъществява до края на 2020 г. и "ще включва всички категории активи, попадащи в съществуващата програма за тяхното изкупуване", се отбелязва в изявлението на регулатора. ЕЦБ допълва, че приетата програма може да бъде прекратена във връзка с решение за завършване на кризисния етап от разпространението на новия коронавирус, но "във всеки случай (това няма да стане) по-рано от края на 2020 г."

След появата на съобщението на ЕЦБ нейният президент Кристин Лагард заяви в ранните часове на днешния ден, че банката възнамерява да използва всички инструменти, за да защити еврото, и допълни, че "няма лимити" за ангажимента на банката към единната валута.

"Извънредните времена изискват извънредни действия", написа тя в Туитър. "Няма лимити за нашия ангажимент към еврото. Решени сме да използваме целия потенциал на нашия инструментариум, в рамките на нашия мандат", добави Лагард.