Увеличението на отпуснатите кредити на частния сектор от банките в еврозоната леко се е ускорило през януари, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Франс прес.

Кредитите за европейските нефинансови компании и за домакинствата (с корекция спрямо някои чисто финансови операции) са нараснали миналия месец с 3,8 на сто на годишна основа след увеличение от 3,7 на сто през декември и 3,6 на сто през ноември.

Кредитите за промишлените и търговските компании да са се стабилизирали с нарастване от 3,2 на сто на годишна основа след спада с 0,2 пункта през декември. Заемите за домакинствата през първия месец на годината са нараснали с 3,7 на сто спрямо 3,6 на сто през декември. Растежът на потребителските кредити е останал 6 на сто, а ипотечните заеми са се увеличили с 0,2 пункта до 4,1 на сто.

Забавянето на темпа на кредитирането за предприятията се наблюдава на фона на рецесия в промишлеността, която означава въздържане от инвестиции. През ноември ЕЦБ възобнови програмата за изкупуване на държавни и частни облигации на пазара.

Увеличението на паричната маса М3 (агрегат, чрез който се измерва предлагането на пари и се използван от ЕЦБ като изпреварващ показател за инфлацията), се е ускорило спрямо декември до 5,2 на сто на годишна основа спрямо 4,9 процента (преразгледани към понижение с 0,1 пункта).

ЕЦБ е много обезпокоена от разпространението на коронавируса, заяви германката Изабел Шнабел, която неотдавна бе избрана за член на изпълнителния съвет на банката, съобщи Ройтерс.

"Знаем, че това действително засилва несигурността в много голяма степен - за глобалния растеж и разбира се за перспективите за еврозоната", отбеляза тя в изказване в Лондон. По думите й обаче когато се води парична политика е необходимо да се знае какви са потенциалните отражения в средносрочен план, а засега това не е ясно.