"Байненс" (Binance) е обект на предварително разследване за незаконно привличане на клиенти и пране на пари във Франция, съобщи днес прокуратурата в Париж, цитирана от Ройтерс. То е поредното от серия неуспехи, с които се сблъсква най-голямата световна платформа за търговия с криптовалута.

Разследването е за "неразрешена практика за предоставяне на услуги с виртуални активи и пране на пари", се посочва в комюнике на прокуратурата.

Говорител на "Байненс" заяви, че "компанията е била посетена на място миналата седмица от съответните органи във Франция. Платформата е съдействала напълно и е изпълнила съответните си задължения", по думите на говорителя.

"Информацията за потребителите ни се съхранява надеждно и ние я предоставяме на високопоставени правителствени лица само при получаване на документирано обосновано искане", добави говорителят.

Миналия месец Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ (Securities and Exchange Commission - SEC) заведе съдебен иск срещу "Байненс", като подаде жалба във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, в която обвинява най-голямата криптоборса в злоупотреба със средства на инвеститори, извършване на борсова търговия без необходимите разрешителни и нарушаване на редица американски закони за ценните книжа.