Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши основния лихвен процент за втори пореден път с 0,75 процентни пункта (75 базисни пункта) до нива от 2,25-2,50 на сто, предаде Си Ен Би Си, на която се позова БТА.

Повишението, заедно с тези от юни и юли, е едно от най-резките, предприемани от УФР от началото на 90-те години на 20-и век.

Пазарите като цяло очакваха точно такова повишение, тъй като от срещата през юни досега представители на УФР намекваха за необходимостта от допълнително затягане на паричната политика.

Банкерите изтъкваха, че инфлацията трябва да бъде овладяна дори и с цената на забавяне на икономиката.

В изявление след края на заседанието на УФР комитетът, който определя лихвените проценти, изтъкна, че "инфлацията остава висока, което отразява дисбалансите на пазара, предизвикани от ефектите на пандемията, високите цени на храните и горивата и общия ценови натиск".

И макар трудовият пазар да остава стабилен, последните индикатори за потреблението и производството показват "омекване", което означава, че политиката на покачване на лихвите, подета през пролетта, започва да се усеща.