Германската Дойче банк е разследвана в САЩ по възможни обвинения за неизпълнение на мерките срещу прането на пари, съобщи "Ню Йорк таймс". Ще се проучва как банката е процедирала с транзакции, които собствените ѝ служители са определили като подозрителни.

Според статията, ФБР се е обърнало към адвокат на бивш служител на "Дойче банк", който се оплакал, че банката игнорира подозрителни сделки, включително някои от тях, свързани със семейната компания на Джаред Кушнер, който е зет и съветник на американския президент Доналд Тръмп.

Бившият специалист на "Дойче банк" по изпирането на пари, Тами Макфадън, е заявила пред "Ню Йорк Таймс", че е препоръчала банката да уведоми Министерството на финансите за поредица от парични преводи от компанията Kusner Cos. през 2016-а година, но самата банка е решила да не го направи.

 

Джаред Кушнер беше главен изпълнителен директор на Kusner Cos. преди изборите, но след това се оттегли, за да стане един от старшите съветници на Доналд Тръмп.

Адвокатът на Макфадън, Брайън Маккаферти, каза пред изданието, че наскоро ФБР са се свързало с него относно клиента му.

"Дойче банк" отказа да коментира историята на "Ню Йорк Таймс", като само посочи, че ще сътрудничи на всякакви "разрешени разследвания".

Компанията Kushner Cos. пък публикува изявление, в което се казва, че "всички твърдения относно отношенията на "Дойче банк" с компанията на Джаред Кушнер, които са свързани с прането на пари, са напълно измислени и напълно фалшиви".