Юробанк /Eurobank/, една от четирите най-големи гръцки банки, съобщи днес, че е сключила споразумение да продаде 80 процента от разплащателния си бизнес на френската компания за разплащания и управление на транзакции Уърлдлайн /Worldline/, за да заздрави капиталовата си база, предаде Ройтерс.

Юробанк е третата гръцка банка, която прибягва до подобна стъпка и прехвърля управлението на своите ПОС терминали на друга компания, припомня БТА. По-рано тази година това сториха Пиреус /Piraeus Bank/ и Алфа /Alpha Bank/. Подразделението на Юробанк е оценено на 320 милиона евро. Сделката трябва да бъде финализирана през втората четвърт на 2022 година.

Като част от сделката Уърлдлайн ще използва банковата мрежа на Юробанк като търговски канал, за да разпространява своите разплащателни продукти и услуги до физически и онлайн търговци.

Юробанк е водещ играч на гръцкия пазар на разплащания с 21 процента от общия им обем. Подразделението управлява 123 000 физически и онлайн търговци с трансакции на стойност над 7 милиарда евро.

Споразумението с Уърлдлайн се вписва в нашата стратегия да се фокусираме върху основните си дейности, за да засилим капиталовата си база, посочи в съобщение главният изпълнителен директор на Юробанк Фокион Каравиас, цитиран от Ройтерс.

В България Юробанк оперира като Пощенска банка и е пета по активи в страната. През 2019 г. Юробанк България придоби мажоритарния дял на Банка Пиреос България, а Пощенска банка стана правоприемник и на двете банки.