Европейската централна банка (ЕЦБ) представи нов пакет от парични стимули, за да подкрепи икономическия растеж на фона на несигурността, породена от търговския конфликт САЩ-Китай и Брекзит, предадоха световните агенции и БТА.

На днешното си заседание по паричната политика ЕЦБ понижи лихвата по депозитите от минус 0,4 на сто до минус 0,5 на сто, както се очакваше. Това е един вид наказателна лихва, която кара търговските банки да отпускат повече кредити, уточнява Асошиейтед прес.

Останалите основни лихви са без промяна.

Лихвата по рефинансирането запазва исторически ниското си равнище от 0 процента, отбелязва ДПА.

Маргиналната лихва остава 0,25 на сто, допълва Франс прес.

ЕЦБ, чието седалище е във Франкфурт, планира да възобнови от 1 ноември програмата си за изкупуване на облигации в подкрепа на забавящата се икономика.

Предвижда се да бъдат харчени по 20 милиарда евро (22 милиарда долара) месечно за държавни и корпоративни облигации, колкото време е необходимо.

ЕЦБ не изключва възможността да понижи отново лихвите, което е допълнителен сигнал за решителността на институцията да продължи да стимулира икономиката.

Още през юли банката обеща да не вдига лихвите до средата на 2020 година и отново отхвърля тази вероятност, освен ако перспективите за инфлацията не се обърнат и показателят не се доближи до целевите 2 процента, посочва АФП.

Днес ЕЦБ понижи прогнозите си за икономическия растеж на еврозоната за 2019 и 2020 година. Президентът на банката Марио Драги (за когото това е едно от последните заседания начело на финансовата институция) заяви, че очаква "по-продължителна слабост" на икономиката в еврозоната.