Европейската централна банка /ЕЦБ/ планира нов дизайн на евро банкнотите, като окончателното решение за това се очаква да бъде взето през 2024 г., предаде Асошиейтед прес.

Еврото беше въведено като налична валута през 2002 г. с дизайн, окачествен от ЕЦБ като "епохи и стилове" - мостове, арки и сгради от различни времена, без обаче те да представляват някой конкретен и добре известен паметник. Досега дизайнът на банкнотите е претърпял минимални промени.

"След 20 години е време да преразгледаме вида на нашите банкноти и да ги направим по-разбираеми за европейците от всички възрасти и с всякакъв произход", заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от БТА. По думите й евро банкнотите са "ясен символ, че в Европа всички сме заедно, особено във време на криза".

От ЕЦБ съобщиха, че ще създадат специални групи, които да събират мнения от хората в Европа за възможните теми на бъдещите банкноти. Мненията ще бъдат обработени от група експерти, включваща представители на всички страни членки на еврозоната. Те ще ги обобщят и ще изпратят съкратен списък с предложения до Управителния съвет на ЕЦБ.

Банката посочва, че ще потърси мнението на обществото, след което ще проведе конкурс за дизайна на новите банкноти и отново ще се допита до хората. Окончателното решение ще бъде взето от Управителния съвет, който ще реши кога ще бъдат пуснати в обращение новите банкноти.