460 000 фалшиви евро банкноти са изтеглени от обращение през 2020 година, съобщиха от Европейската централна банка (ЕЦБ). Само през второто полугодие броят на заловените фалшификати е бил 220 000.  Това е исторически ниско ниво, допълват от институцията, като годишният спад възлиза на 17,7 на сто. 

Най- често фалшифицирани са банкнотите от 20 и 50 евро - около две трети от общата сума неистински банкноти са с такъв номинал.

Очаквано по-голямата част (94,5%) от фалшификатите са открити в страните от еврозоната, 2,8% са открити в държави от ЕС извън еврозоната, а 2,7% - в други части на света.

Вероятността за получаване на фалшификат е много малка, тъй като броят на тези банкноти остава много нисък в сравнение с над 25 милиарда евро банкноти в обращение, отбелязват от ЕЦБ.

Снимка: ЕЦБ

И допълват, че нискокачествените репродукции непрекъснато се изтеглят от обращение. Всички те са лесни за откриване, тъй като нямат защитни функции или само много лоша имитация на истинските банкноти, отбелязват още от Франкфурт.