Европейската централна банка (ЕЦБ) отхвърли възможността за анулиране на притежавани от нея държавни дългове - идея, предлагана от някои икономисти за преодоляване на ефектите от пандемията от коронавирус, предаде Франс прес.

Това не е възможност за ЕЦБ, заявява членът на управителния съвет Фабио Панета в интервю за в. "Монд".

Освен нормативните пречки, забраняващи подобна практика, гражданите могат да изгубят доверие във валутата и това ще доведе до финансов безпорядък, обяснява италианският централен банкер.

Панета не иска да се повтаря случилото се с Германия през периода на хиперинфлация от 1920-те години, когато гражданите трябвало да пренасят банкноти с колички, защото парите изгубили стойността си.

Не това е начинът да се създава просперитет и именно затова договорите забраняват паричното финансиране, заключава Панета.

В момент, когато страните от еврозоната трябва масово да задлъжнеят, за да се справят с безпрецедентната рецесия, предизвикана от кризата с коронавируса, ЕЦБ увеличи с 600 милиарда евро програмата си за изкупуване на държавни и частни облигации, която първоначално разполагаше със 750 милиарда евро.

Договорът за функциониране на ЕС забранява на ЕЦБ да анулира погасяването на притежавани от нея суверенни облигации.

В авторска статия в "Монд" от 12 юни европейска депутатка и шестима икономисти призоваха за анулиране на държавни дългове, изкупени от ЕЦБ от 2015 година, на стойност 2,320 трилиона евро в целия ЕС, от които 457 милиарда евро на Франция, припомня АФП.

В интервюто си за френския всекидневник Панета посочва също така, че инициативата за дългосрочен фонд на ЕС от ново поколение трябва да започне не по-късно от началото на идната година, информира ТАСС. По думите му въпросът е изключително спешен, тъй като колкото повече се изчаква, толкова повече сътресения ще изпитат компаниите, на които не достигат ликвидности.