Европейската банка за реконструкция и развитие (ЕБВР - EBRD) обяви, че бордът й е одобрил увеличение на капитала на институцията с допълнителни 4 милиарда евро, което ще й позволи да удвои планираните инвестиции в следвоенното възстановяване на Украйна, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Увеличението, третото в историята на банката, ще доведе нейната капиталова база до 34 милиарда евро, след като влезе в сила на 31 декември 2024 г. То идва в момент, когато двустранните донори на Украйна, най-вече САЩ, показват признаци на умора, което натежава върху доходността на украинските облигации.

ЕБВР посочи в изявление, че този ход отразява виждането й, че подкрепата на Украйна трябва да бъде неин най-висок приоритет, но също така тя трябва да продължи да подкрепя проекти и в други региони.

"Увеличаването на капитала на банката ще ни позволи да постигнем повече и да станем още по-силна банка - по-силна банка за Украйна, по-силна банка за всичките ни икономики и клиенти и по-силна банка за нашите акционери", зави президентът на ЕБВР Одил Рено-Басо.

ЕБВР е най-големият институционален инвеститор в Украйна през последните 30 години, като значително увеличи подкрепата си след инвазията на Русия през 2022 г. Банката разпредели 3 милиарда евро (3,3 милиарда долара) в подкрепа на Киев в периода 2022-2023 г.

Рейтинговата агенция "Фич" (Fitch) предупреди, че ЕБВР и Международната банка за възстановяване и развитие (IBRD) на Световната банка може да загубят своите топ рейтинги ААА, ако Украйна просрочи заемите си.

Акционерите на ЕБВР ще имат право да запишат допълнителни акции като част от увеличението на капитала, като първите записвания се очакват в началото на 2024 г., а плащанията ще започнат в началото на 2025 г.

ЕБВР има 72 национални акционери в допълнение към Европейския съюз и Европейската инвестиционна банка и е инвестирала над 190 милиарда евро от основаването си през 1991 година.