Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви днес, че новите търговски бариери са основният риск за европейската икономика, предаде Асошиейтед прес.

Драги заяви пред Европейския парламент днес, че банката е решила да прекрати в края на годината програмата си за стимулиране в размер на 2,4 трлн. евро (3,8 трлн.), защото инфлацията вече отговаря на заложената цел от ЕЦБ - малко под 2 на сто. В същото време икономическият растеж е създал 8,4 милиона работни места от средата на 2013 година.

Сега рисковете "са свързани основно със заплахата от засилен протекционизъм", каза той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий и редица китайски стоки, което доведе до ответни действия на Китай, ЕС и други страни.

Действията на Тръмп подчертават значението на националните интереси и сделките между отделните страни, вместо да поставят търговските въпроси в международни рамки като Световната търговска организация.

Драги заяви, че "един силен и единен Европейски съюз може да помогне за извличането на ползи от икономическата отвореност, като същевременно защитава гражданите си от неконтролираната глобализация"