Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис представи в сряда пакета от есенния семестър и отбеляза, че се очаква нивата на дълга да продължават да нараснат за компаниите, домакинствата и правителствата, предаде БНР.

Домбровскис добави, че за Франция и Италия, предвид високите нива на техните дългове, е от решаващо значение да гарантират запазване на фискалната устойчивост.

"Друг политически приоритет за еврозоната е подобряването на сближаването, устойчивостта и приобщаващия растеж. Това ще изисква реформи за укрепване на производителността и заетостта, както и инвестиции за улесняване на зеления и на цифровия преходи", заяви Домбровскис.

Според него, тъй като общата перспектива се е влошила, държавите членки на ЕС трябва да използват всички налични инструменти за спешни случаи.

"Все още има 9 милиарда евро по програмата SURE, 200 милиарда евро от Европейската инвестиционна банка и 240 милиарда евро от Европейския механизъм за стабилност", посочи Домбровскис.

По отношение на Брекзит, Валдис Домбровскис, който е и еврокомисар за търговията, каза, че Великобритания и Европейският съюз си намират в последните моменти, за да постигнат търговска сделка, която да регулира отношенията им след края на преходния период на Обединеното кралство от 1 януари 2021 г.

Той отказа да спекулира, с каквито и да било крайни срокове за прекратяване на търговските преговори, като само посочи, че единственият краен срок, който не може да бъде преместен, е 1-ви януари 2021 г., когато приключва преходният период на Великобритания след излизането й от ЕС през януари тази година.