Щатският долар се покачва умерено спрямо еврото, британската лира и повечето световни валути, активно нараства към японската йената, въпреки затягането на паричната политика от Японската централна банка (BoJ). Щатската валута винаги получава подкрепа от инфлацията, независимо дали се забавя или ускорява.

В понеделник Евростат обяви забавяне на инфлацията през февруари в ЕС и еврозоната на годишна база съответно до 2.8% и 2.6% спрямо 3.1 на сто и 2.8 на сто през първия месец на настоящата година. Притеснителното за пазарните участници е, че на месечна база е регистрирано нарастване на потребителските цени с 0.6 на сто както в еврозоната, така и в ЕС, спрямо понижения, отчетени през януари, със съответно 0.4 и 0.2 на сто. Освен това, февруарските стойности все още са далеч от целевите 2% на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Мартенското заседание на Федералния резерв на САЩ (Фед) ще приключи в сряда, като повечето експерти очакват основният лихвен процент да остане в диапазона 5.25-5.5%. Първият спад на лихвите се очаква не по-рано от юни.

Индексът DXY, който се поддържа от борсата ICE и показва представянето на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), се повиши с 0.35%, докато по-широкият индекс WSJ Dollar, в който са включени 16 валуи, нарасна с 0.25%.

Централната банка на Япония повиши основния си лихвен процент за първи път от 2007 г. и изостави контрола върху доходността на 10-годишните държавни облигации след двудневна среща, която приключи във вторник. Краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка вече е в диапазона от 0% до 0.1% годишно, преди беше минус 0,1%. BoJ поддържа лихвите отрицателни от февруари 2016 г.

Стойността на долара спрямо йената се повиши с 0.83% до 150.39 йени спрямо 149.15 йени през предходната сесия. Според анализатори, значителният спад на йената се дължи на факта, че решението на Централната банка беше очаквано и вече беше включено в котировките, пише Trading Economics.

Еврото падна с 0.05% спрямо долара и се търгува за 1.0867 долара спрямо 1.0872 долара при затварянето на предишната сесия. Европейската централна банка (ЕЦБ) определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1.0892 долара. Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос отбеляза във вторник, че централната банка ще бъде готова да обмисли намаляване на лихвения процент през юни, подчертавайки необходимостта политиците да съберат допълнителна информация, преди да започнат каквито и да било корекции на политиката. По-рано този месец президентът на ЕЦБ Кристин Лагард спомена, че банката току-що е започнала дискусии относно потенциално намаляване на лихвените проценти, позовавайки се на спад в инфлацията от последните данни на Евростат в понеделник.

Обменният курс на британския паунд спадна с 0.24% до 1.2695 долара спрямо 1.2725 долара в края на търговията в понеделник, отбелязвайки най-ниската си точка от две седмици, докато инвеститорите очакваха публикуването на важни данни за инфлацията, насрочени за сряда, заедно с предстоящите решения както от Банката на Англия (BoE), така и от Фед по-късно през седмицата. Очаква се данните за инфлацията за февруари да разкрият забавяне, като британската инфлация вероятно ще се понижи до 3.5%, което е дъно, невиждано от септември 2021 г. Очаква се централната банка на Англия да запази основната си лихва на 5.25% в четвъртък, членове на борда вече са склонни за първо намаляване на основната лихва през август.

Стоковите валути обикновено се обезценяват при силен долар, което се случва и днес. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се понижиха съответно с 0.69% до 0.6514 щатски долара за един "австралиец" и с 0.63% до 0.6044 американски долара за едно "киви". По-специално австралийският долар отслабна във вторник, падайки до най-ниските си нива от около две седмици, тъй като Резервната банка на Австралия (RBA) поддържаше лихвените проценти стабилни, което стори и сега като запази лихвените проценти на 12-годишен връх от 4.35%, което се поддържа за трета поредна среща. Централната банка, обаче, отхвърли предишно предупреждение, че не може да бъде изключено по-нататъшно повишение на лихвите, което внушава увереност, че инфлацията ще продължи да се успокоява, а залозите се повишават, че може да започне да намалява лихвите по-късно тази година, след като това сторят през юни Фед и ЕЦБ.

Другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от цените на петрола, спадат съответно с 0.31% до 1.3573 канадски долара за един американски и с 0.35% до 10.6907 крони за един щатски долар. Фючърсите на суровия петрол Brent, който се търгува предимно в Европа, се задържаха близо до 87 долара за барел във вторник, движейки се близо до най-високите си нива от началото на ноември, тъй като опасенията от страната на предлагането продължават да подкрепят цените на суровината. Анализаторите посочиха като повод за поскъпването и ударите с дрон на Украйна срещу три руски петролни рафинерии през уикенда, които представляват най-малко 10% от общия капацитет за преработка на петрол в Русия. В Близкия изток Ирак обяви, че ще намали износа си на суров петрол до 3.3 милиона барела на ден през следващите месеци, за да компенсира превишаването на квотата си от ОПЕК+ от януари. Саудитска Арабия също отбеляза спад на износа си на суров петрол за втори пореден месец, спадайки до 6,297 милиона барела на ден през януари спрямо 6,308 милиона барела на ден през декември.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10.15 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.