Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе септемврийското си заседание днес, по време на което ще трябва да вземе едно от най-трудните решения от началото на настоящия цикъл на затягане на паричната политика, започнал през юли 2022 г. Решението ще бъде обявено след 15:15 часа българско време.

Инвеститорите са разделени по въпроса дали ЕЦБ ще повиши лихвите отново или ще избере пауза в цикъла на затягане на паричната политика, предвид сигнали за отслабване на икономиката в еврозоната.

Запазването на лихвите на същото ниво в края на срещата вероятно ще предизвика критики, че регулаторът прекратява борбата с инфлацията твърде рано, докато по-нататъшното им повишаване може да доведе до увеличаване на икономическите проблеми, пише Financial Times.

Пред изданието експерти отбелязват, че срещата през септември може да е последният шанс за ЕЦБ да повиши лихвите за много месеци напред. "Ако не го направят сега, прозорецът ще се затвори. БВП на еврозоната е на ръба на свиване и растежът на кредитирането се забавя бързо", казва анализаторът на Pictet Wealth Management Фредерик Дюкрозе.

Икономиката на еврозоната нарасна с 0.1% през второто тримесечие в сравнение с предходните три месеца, както и през първото тримесечие, според данни на Статистическата служба на Европейския съюз Евростат. Потребителските цени в еврозоната са се повишили с 5.3% през август, колкото и през юли.

Европейската комисия (ЕК) тази седмица понижи прогнозата си за растеж на икономиката на еврозоната за 2023 г. до 0.8% от предварително очакваните 1.1%, а за 2024 г. до 1.3% от 1.6%. Прогнозата за инфлацията в еврозоната (HICP индекса) за текущата година беше намалена до 5.6% от 5.8%, а за следващата година беше повишена до 2.9% от 2.8%.

Очаква се ЕЦБ да публикува собствените си прогнози за БВП и инфлацията в четвъртък след заседанието. Според Блумбърг, регулаторът може да преразгледа прогнозата за инфлацията в еврозоната за 2024 г. до "повече от 3%" от 3%, очаквани през юни. Съобщението на информационата агенция за възможна ревизия на прогнозата за инфлацията доведе до повишени очаквания за повишаване на лихвите от страна на ЕЦБ. В момента пазарът оценява възможността за увеличение на лихвите на днешаната среща на 70%, спрямо 20% в началото на месеца.

През юли регулаторът увеличи и трите основни лихвени проценти с 25 базисни пункта. Основният лихвен процент по кредитите в момента, считано от 2 август, е 4.25% (основните операции по рефинансиране до една седмица), лихвеният процент по депозитите е 3.75%, а лихвеният процент по маржин кредитите (по пределното кредитно улеснение) е 4.50%.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза след срещата през юли, че в бъдещите си решения Централната банка възнамерява да се основава на посредните статистически данни. "Отворени сме за всякакви възможни стъпки през септември и след това", каза Лагард, с което не изключи възможността за ново повишение на лихвите и днес.