Щатският долар е под натиск от повечето световни валути по време на търговията във вторник поради очакванията, че неочакваното решение на редица страни от ОПЕК+ да намалят производството на петрол ще доведе до продължителен период на висока инфлация в света и забавяне на края на цикъла на затягане на паричната политика от страна на световните централни банки.

В същото време руската рубла спадна на международните пазари (където се търгува относително слабо) с 2.32% до 79.450 рубли за един щатски долар. На пазара в Москва въз основа на информация, предоставена от банки и обменни бюра в руската столица, средният курс купува/продава е 77.15/80.91 рубли за долар. В сравнение с предходния ден средният курс на покупка се е увеличил с 82 копейки, а средният курс на продажба е нараснал със 17 копейки.

Курсът на еврото достигна 86.88 рубли, което е с 95.75 копейки по-високо от нивото на затваряне на предишната търговия. Малко по-рано еврото се покачи до 87.02 рубли, но бързо се върна на предишното си ниво.

Валутният пазар и петролът

Еврото поскъпна с 0.16% до 1.0917 долар в сравнение с 1.0899 долара при затваряне на пазара в понеделник. Последните данни за инфлацията показа, че тя се е забавила през март до годишно дъно от 6.9%, тъй като цените на енергията спаднаха за първи път от две години, но основният индекс се ускори до нов исторически връх от 5.7%. 

"Решението за петрола може да направи работата на Федералния резерв на САЩ (Фед) за борба с високата инфлация "малко по-трудна", каза президентът на Фед на Сейнт Луис (FRB) Джеймс Булард пред "Блумбърг". "Това решение на страните производителки на петрол беше неочаквано, но дали ще има дългосрочни последици е открит въпрос. Цените на петрола се колебаят постоянно и е трудно да ги проследим точно, което прави нашата работа малко по-трудно." Според Булард, основният лихвен процент на Фед, който в момента е в интервала 4.75-5%, трябва да бъде повишен до 5.5-5.75%.

Британският паунд също се повиши с 0.16% до 1.2433 долара спрямо 1.2413 долара предния ден, докосвайки най-силното си ниво от 14 декември и след най-големия си месечен ръст от 2.6% през март за последните от четири месеца.

Американският долар отстъпва и на швейцарския франк, като се понижава с 0.08% до 0.9117 франка за долар. Последните данни показаха, че годишната инфлация в Швейцария се е забавила до 2.9%, най-ниската от три месеца, след спад от 3.4% през февруари и под пазарните очаквания от 3.2%.

Щатската валута се повиши спрямо японската йена с 0.18% до 132.70 йени спрямо 132.46 йени в предходната сесия.

Стоковите валути, които са силно зависими от цените на петрола - канадският долар и норвежката крона поскъпнаха съответно с 0.07% до 1.3425 канадски долара за един американски и също с 0.07% до 10.2778 норвежки крони за един щатски долар.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:30 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

3eNews

Рублата и петролът

Намесата на руската централна банка не можа да задържи спада на рублата. Салдото по операциите на Банката на Русия с банковия сектор за предоставяне и усвояване на ликвидност в рубли с дати на падеж 4 април се увеличи до 1037.8 милиарда рубли към началото на търговията във вторник, съобщава на сайта си централната банка на Русия. В началото на търговията в понеделник балансът възлизаше на 985.1 милиарда рубли, припомня finmarket.ru.

Сривът както на международните пазари, така и в Москва, се дължи на спадналия приток на чужда валута от страна на износителите, въпреки ръста на цената на петрола след съобщението на ОПЕК+, че ще намали добивите.

Цените на петрола продължават да се повишават и във вторник, след регистриране на най-високия си скок за една година в понеделник, когато стана ясно, че редица страни от ОПЕК+, включително Саудитска Арабия и Русия, ще намалят допълнително производството на суров петрол. В неделя вечерта 9 от 20-те страни от ОПЕК+ обявиха доброволни съкращения на производството от май до края на годината, в допълнение към ангажиментите за коригиране на производството на петрол, поети на срещата през октомври миналата година (общо намаление от 2 милиона барела на ден от нивата за август 2022 г.), припомня "Ройтерс".

Американският лек суров петрол (WTI) с доставка до 20 април поскъпна с 0.68% до 80.97 лева, а европейският Brent с доставка до 28 април нарасна с 0.61% до 28.85 долара за барел.

*Валутните курсове за рублата и котировките на петрола са актуални към 11:00 часа българско време.