Борсовите индекси на страните от Западна Европа се покачваха в понеделник поради поскъпването на акциите на петролните и газовите компании, реагирайки на скока в цените на петрола, но следобедните статистически данни обърнаха тренда за някои измерители, които затвориха на "червено".

Петролът поскъпна с над 6% до 84,72 долара за барел по време на търговията в понеделник, след като 8 от 20-те страни от ОПЕК+ обявиха доброволни съкращения на производството на петрол от май до края на годината. Според оценките на анализатори, общият спад в производството на петрол ще бъде приблизително 1.657 милиона барела на ден, от които 500 000 барела на ден ще се падат на Русия и Саудитска Арабия - най-големите производители.

При затваряне на търговията на стоковата борса в Лондон американският лек суров петрол (WTI) с доставка до 20 април поскъпна с 6.07% до 80.26 долара за барел, а европейският Brent с доставка до 28 април нарасна с 6.01% до 84.63 долара за барел.

"Планът на ОПЕК+ за по-нататъшно намаляване на производството може отново да тласне цените на петрола към границата от 100 долара, като се има предвид повторното отваряне на Китай и съкращенията на добива в Русия като ответен ход срещу западните санкции", каза анализаторът на "CMC Markets" Тина Тенг пред CNBC.

Акциите на лидерите в петролната индустрия скочиха още след новината за решението на ОПЕК+, като завършиха съответно: британската BP Plc (+3.76%), френската TotalEnergies (+5.89%) и англо-нидерландската Shell (+4.25%).

Секторният индекс на петролните и газовите компании се повиши с 4%, тъй като фючърсите на европейския вид петрол Brent и на американския WTI скочиха. Последва ги измерителят на банките, който се повиши с 0.6%. Въпреки това, повечето от останали сектори бяха на отрицателна територия, като минно-добивните акции спаднаха най-много с 1.3%.

Цената на книжа на италианските компании, свързани с цената на петрола, също се повиши: на компания за петролни услуги Saipem (+4.35%), на индустриалната Tenaris (+3.02%), и на енергийната Eni (+4.08%).

На върха на общия измерител на "сините чипове" в Западна Европа се изкачиха акциите на португалската петролна и газова компания Galp Energia, които поскъпнаха със 7.65%, следвани от британската петролна и газова компания Harbour Energy, чийто акции се повишиха с 6.05%.

Всички останали сектори обаче светеха в червено. Финансовите услуги например.

Акциите на швейцарската UBS Group AG скочиха с 4.1% до обед, но заради заради слуховете, че швейцарската банка се готви да освободи 20-30% от служителите си сред сливането с конкурента Credit Suisse, цената им спадна с 2.88% до в края на търговията в понеделник. Според източници на SonntagsZeitung, съкращаването може да засегне 25-36 хиляди служители от общия персонал на банката, който след приключване на сливането ще възлезе на около 120 хиляди души.

3eNews