Дейвид Малпас се оттегля от поста на президент на Световната банка, почти четири години след като бившият президент Доналд Тръмп го номинира да ръководи агенцията, в която членуват 189 държави, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Малпас ще напусне поста си до 30 юни т.г. Петгодишният му мандат трябваше да изтече през април 2024 г.

Малпас, икономист, който по-рано е работил като заместник-министър на финансите на САЩ по международните въпроси, заяви в изявление, че е решил да преследва нови предизвикателства.

"В момент, когато развиващите се страни са изправени пред безпрецедентни кризи, аз се гордея, че Групата на банката реагира бързо, мащабно, иновативно и въздействащо", каза той. "Последните четири години бяха едни от най-значимите в моята кариера."

Когато пое поста, Малпас беше критик на Световната банка, твърдейки, че тя се е фокусирала твърде много върху собственото си разрастване и недостатъчно върху основната си мисия - борбата с бедността.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън благодари на Малпас за работата му.

"Светът се възползва от силната му подкрепа за Украйна след незаконното и непровокирано нахлуване на Русия, от жизненоважната му работа в помощ на афганистанския народ и от ангажимента му да помогне на страните с ниски доходи да намалят дълговото си бреме", гласи изявление на Йелън.