Малките и средни предприятия по веригата за доставки предстои да осъзнаят, че съвсем скоро ще им бъдат поискани данните за въглеродния им отпечатък. Свидетели сме на все по-задълбочаваща се дискусия за инвестициите в околната среда, социалните отношения и отговорното управление (ESG) или както това се обяснява като създаване и прилагане на стандарти за поведение на компанията, такова че да издържи на проверката на потенциални инвестиции.

Екологичните стандарти - това са корпоративни политики, насочени към изменението на климата, например. В социалните се съдържа управлението на взаимоотношенията със служители, доставчици, клиенти и общностите, в които компанията оперира. Моделът на отговорно управление включва мениджмънта на компанията, заплащането на изпълнителния директор, одитите, вътрешния контрол и правата на акционерите.

Темата бе сред водещите по време на Green Week 2023 - най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден, организиран от Dir.bg и 3E-news. От споделените експертни мнения стана категорично ясно, че фирмите, които не са настроили бизнеса си според горепосочените изисквания, съвсем скоро ще останат извън зрителното поле на инвеститорите и извън веригите на доставки.

Банките имат ключова роля в контекста на ESG стандартите и особено силно впечатление направи опитът на ОББ

Това е един от основните стълбове на нашата групова стратегия, заяви по време на изказването си Десислава Симеонова, Лидер на програмата за Устойчиво финансиране на КВС Груп и изпълнителен директор МСП Банкиране на ОББ.

Логично е банките да осигуряват финансиране, но в контекста на ESG играем и просветителска и консултантска роля. И често все още даваме отговори и аргументи на въпроса "защо" преди да стигнем до отговорите на въпроса "как", отбеляза Симеонова. И този път минава през нашите служители, те са нашите посланици, те са хората, чрез които нашата институция стига до партньорите и клиентите ни, обясни тя.

ESG Академия: какво прави и какви цели си поставя

ОББ приключва третото издание на своята ESG Академия, която организира с помощта на Стопанския факултет на Софийския университет. Участници в тази академия са служителите, които непосредствено контактуват с бизнеса и се подготвят за диалога с него, за да му предадат правилния контекст на въпроса "защо":

⦁ защо трябва да вземат определени мерки,

⦁ защо трябва да познават и измерят правилно отпечатъка на техния бизнес,

⦁ защо трябва да го направят по-ефективен.

Снимка: Иван Коловос

В академията участват обаче и служители от другите звена, по естествен начин привлечени от темата. Колкото по-добре са запознати всички служители, до толкова повече хора ще стигнат правилните послания и така ще вземем правилните решения "как" и "какво" трябва да предприемем, подчерта Десислава Симеонова.

Темата ESG е своеобразен кръстопът, на който банката се среща освен с научната общност, която трябва да предостави точните инструменти за измерване, но и с финтех компаниите, които помагат в съставяне на измерители, които да предостави на своите клиенти, така че да могат те да пресметнат своя въглероден отпечатък.

Десислава Симеонова изрази надежда за активно участие и от страна на публичния сектор, , за изработване на така необходимите регистри. Ние в ОББ искаме да бъдем искрицата ентусиазъм и намирането на смисъла за всички наши клиенти и партньори, категорична е Десислава Симеонова. И да, големите компании са подготвени, но малките и средни предприятия, които са по веригата на техните доставки, не са наясно, мислят, че тези регулации са все още далеч от тях, но на практика ще осъзнаят колко скоро ще им бъдат поискани определени данни.

Банката вижда своята роля там, където нейните служители могат и са подготвени да дадат отговорите и контекста на въпроса "защо"; там където отделните сектори изискват по-специфични познания вече работи хъб. Това е партньорска програма, в която участват 24 компании и за различните сектори можем да насочим клиентите си към компании, които да подготвят за тях цялостна концепция за трансформация и подобряване на бизнеса, поясни Десислава Симеонова.

Банката предлага инструмент "агрокалкулатор", разработен с Аграрния университет и достъпен на интернет страницата й, с помощта на който всеки заинтересован земеделски производител, независимо дали е неин клиент или не, може на базата на обикновени данни да изчисли своя въглероден отпечатък, като ще получи доклад с препоръки за неговото подобряване.

Измерихме, че ако в резултат на внедрени по-прецизни методи един земеделски производител намали с 10% използваните торове, то неговият въглероден отпечатък ще намалее с 6-7%, отбеляза Десислава Симеонова и изтъкна: "Инструментите са налице и смятаме че можем да сме изключително полезни за бизнеса, защото една банка е толкова успешна, колкото успешни са нейните клиенти".

Снимка: Иван Коловос

Наскоро ОББ връчи награди за зелен продукт, сред които Симеонова изтъкна граховия протеин, като разкри, че грахът е култура с отрицателен въглероден отпечатък, защото позволява азотът от въздуха да се усвои и премине в почвата и така да се намали необходимостта от торене. На базата на тази култура се извлича протеин, който замества животинския протеин и се използва в хранително-вкусовата промишленост.

Финансирайки подобни проекти, за нас е удоволствие и гордост да бъдем част от този преход, заключи Десислава Симеонова.