ПГ на "БСП за България" предлага Николай Каварджиклиев за управител на Българската народна банка (БНБ), съобщава пресцентърът на социалистическата партия.

Така кандидатурите за поста стават три: на настоящия управител на националната банка Димитър Радев, предложен от ГЕРБ-СДС, и на бившия подуправител на централната банка Любомир Христов, предложен от "Възраждане".

Николай Каварджиклиев е магистър по "Финанси и кредит", със специализация "Банково дело" на УНСС-София от 1992 г., се посочва в справката, изпратена от БСП. Притежава богат опит в управлението на банки, включително европейски, и големи финансови институции. Експертизата му се разпростира както върху публичния, така и върху частния сектор, което обхваща цялата дейност на институция като Българската народна банка, се посочва в професионалната му биография.

Професионалната му кариера започва през 1993 г. в Банка ДСК АД като банков експерт. От 1997 г. до 1998 г. е регионален директор на Банка ДСК АД. В периода януари 1999 г. до октомври 2000 г. е изпълнителен директор и член на УС в ДСК Банк. Освен това е бил член и на УС на Булстрад ДСК-Живот АД. След това е бил директор Банкиране на дребно в КБ Хеброс АД (октомври 2000 г. - септември 2001 г.) и изпълнителен директор и член на УС на КБ Биохим АД.