Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла официално в деловодството на парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на Българската народна банка (БНБ), става ясно от интернет страницата на Народното събрание. Предложението е внесено вчера от председателя на парламентарната група Десислава Атанасова.

До момента другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от ПГ на "Възраждане". Христов е бивш подуправител на БНБ.

От юли 2015 г. до момента Димитър Радев е управител на БНБ, като е избран от 43-ото Народно събрание за 6-годишен мандат. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, както и управител за България в МВФ.

В мотивите на вносителя се посочва, че в мандата на Радев се осъществява най-мащабния преглед на качеството на активите на банките в България. Отбелязва се също, че на 29 юни 2018 г. Димитър Радев като управител на БНБ заедно с финансовия министър към този момент изпращат съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз. Според ГЕРБ-СДС Радев притежава необходимото образование, доказан професионален опит и публична репутация за заемане на длъжността управител на БНБ.

По всяка вероятност ПП-ДБ няма да издигат своя кандидатура за управител на БНБ. Това се подразбира от думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, казани в телевизионно интервю по-рано днес.

С управителя на БНБ Димитър Радев водихме много сериозен разговор. От разговора, който имахме, Радев показа, че гледаме в една посока, каза Петков по bTV по повод процедурата за избор на нов гуверньор на БНБ.

"Видях от негова страна устрем, че няма да забавяме влизането в Еврозоната. Напротив, мисля, че даже амбицията е за средата на следващата година, но не по-късно от края на годината", отбеляза Петков. "Аз лично харесах разговора, който имахме", допълни той.

Попитан дали ПП-ДБ ще подкрепят евентуална номинация на Димитър Радев от страна на ГЕРБ, Кирил Петков уточни, че крайното решение на ПП-ДБ ще бъде взето след лидерски и национални съвети на отделните формации в коалицията.

Съпредседателят на ПП отрече името на Даниел Лорер да е обсъждано като евентуална номинация за БНБ.

Във връзка с избора на ръководители на важни регулатори (включително БНБ и НЗОК) Петков каза още, че те дори са по-важни от правителството. "Определят как държавата се движи и сроковете на тези регулатори са много дълги. Залагайки правилните или грешните хора, ще предопредели как България се движи в следващите години много след това правителство".