Президентите на Бразилия и Франция обявиха вчера план за инвестиране на 1 милиард евро в Амазония, включително в части от джунглата в съседна Френска Гвиана, съобщи АП, цитирана от БТА.

Правителствата на двете страни казаха в съвместно изявление, че парите ще бъдат използвани през следващите четири години за опазване на гората. Това ще бъде сътрудничество между бразилските държавни банки и френската агенция за инвестиции. Частни ресурси също биха били добре дошли, казаха Бразилия и Франция.

Френският президент Еманюел Макрон започна тридневната си визита в Бразилия от град Белем, където се срещна с дългогодишния си съюзник Луиз Инасио Лула да Силва. Те отидоха с лодка до о-в Комбу, за да се срещнат с туземски лидери.

Макрон връчи престижния Орден на почетния легион на индианския вожд Раони Метукире за усилията му за опазване на околната среда.

"Вие бяхте в Европа и аз обещах да дойда тук, във вашата гора, и да бъда с вашия народ", каза Макрон на лидера на коренното население, цитиран от френското радио Ер Еф И.

"Президентът Лула и аз имаме обща кауза за един от нашите приятели в тази земя, която ви принадлежи", добави той.

Лула и Макрон ще се стремят да определят общ курс за борба както с изменението на климата, така и с бедността, заяви Елисейският дворец. Бразилия ще бъде домакин на срещата на върха на Групата на 20-те водещи икономики в Рио де Жанейро през ноември и на преговорите на ООН за климата в Белем през следващата година.

Днес Макрон и Лула ще пуснат на вода дизелова подводница, построена в Бразилия по френска технология в корабостроителницата Итагуай край Рио де Жанейро.

След това френският президент ще се отправи към мегаполиса Сао Пауло, за да се срещне с бразилски инвеститори.

Утре френският президент ще се отправи към столицата Бразилия, за да се срещне отново с Лула.