Не се радвам, криво ми е. На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно. Членството на България в банковия съюз е нещо за десетилетия напред. По-малко от година ще има избори. Каквото каже народът, това ще е. Но днес трябваше да сме заедно с държавния глава. А ние цял ден се мъчим да покажем кой, колко, някого мрази. Нали пише "Съединението прави силата". Аз истински вярвам в това. Вместо тези отвън, които подкрепят нас, и другите, които подкрепят Румен Радев, да се прегърнат и да играят хоро, ръченица и каквото искат, ние цял ден отбиваме атаки. Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, след като Европейската централна банка официално обяви, че България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз.

В Гранитната зала на Министерски съвет бяха и гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите на Борисов, когато си член на банковия съюз, където са всички "бели държави", банковата ни система ще е под пълен мониторинг.

"Повече никой не може да казва теглих кешове и ги разнасях напред назад. Вече няма кой да прави финансови измами, няма страшно и за българските банки, защото мощният ЕС стои зад тях и всички работят по правилата на белите държави. Вече сме там. На всички, които подкрепиха България, искам много да благодаря", допълни премиерът.

Борисов призна, че го боли от епитетите, които държавният глава използва спрямо него.

"Боли ме от това. Нима ние нямаме епитети? Моето предложение към опозицията е да се хванем и да работим заедно. Митингите да са в заводите и фабриките. Да работим денонощно. Такава криза се задава, толкова времена се задават. Прокуратурата всеки ден навестява някое наше министерство. Ще дойде време няма да има кой да иска да стане нито премиер, нито министър. Нека оставим съдиите и прокурорите да си вършат работата и да не им даваме оценка, аршинът за всички е еднакъв. Когато ние сме единни и не си правим в ЕП и в Европа ние мръсотиите един на друг, България ще дръпне напред. Ще е трудно в края на тази година и в началото на другата, но сще се надяваме да минат тези месеци и от 2021 г. да започнем да качваме ръста на икономиката. Истински вярвам, че съединението прави силата. И истински щях да бъда щастлив, ако и президентът беше тук. Защото това е български успех", каза още Бойко Борисов.

Премиерът допълни, че ако той е причината за разделението на държавата - "ходил съм си два пъти".

"Мислите ли, че е много приятно да си премиер. И на президента не му завиждам - и неговата не е лесна. Това ли е животът на политиците - да се плашим всеки ден със затвор. Днес героят е Радев, но Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов. Политическата класа трябва да има отговорности, какво става утре, след пет месеца. Дано се помирим, аз пестя думите си, защото капанът беше виден. Отстраняването на началника на НСО ген. Станчев показа, че съм бил прав", добави министър-председателят.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов заяви, че без излишен исторически патос днешното решение за влизане на България към чакалнята в еврозоната може да бъде оценена като стъпка, съпостима с няколкото исторически в прехода решения, свързани с по-голямата интеграция в евроатлантическото семейство - членството в НАТО и ЕС.

"Това е само началото, защото следващата стъпка е присъединяването към еврото, което ще настъпи, когато успеем да се справим с предизвикателствата пред нас", допълни Горанов.