Сам Банкман-Фрайд "оцелява буквално само на хляб и вода" във федералния затвор в САЩ, в който е въдворен, тъй като не му е осигурено веганското меню, което е поискал, обяви днес адвокат на основателя на фалиралата борса за търговия с криптовалути Еф Ти Екс (FTX), предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Бившият милиардер беше докаран под охрана за предварително изслушване във федерален съд в Манхатън в Ню Йорк. Той пледира невинен по 7 обвинения, които са му повдигнати в рамките на нов обвинителен акт.

Водещият му адвокат - Марк Коен, заяви пред федералния съд по време на изслушването, че затворническите власти не са осигурили нормална храна и адекватни здравни грижи на неговия клиент. Това пречи на 31-годишния Банкман-Фрайд да се подготви за насрочения за октомври съдебен процес срещу него, посочва адвокатът му.

Основателят на Еф Ти Екс е обвинен от американски прокурори в присвояването на милиарди долари от клиенти на борсата за търговия с криптовалути. Крахът й през ноември 2022 г. се определя като потенциално една от най-големите финансови измами в САЩ, отбелязва Ройтерс.

Сам Банкман-Фрайд беше освободен под гаранция в края на миналата година, но по-рано този месец федерален съдия нареди да бъде въдворен в затвор, тъй като е нарушил условията й, опитвайки се да окаже натиск върху свидетели по делото срещу него.