Европейските банки се борят за господство в един от най-динамичните краища на континента.

Правителствата в редица региони на Източна Европа, където растежът задминава този на еврозоната, разхлабват хватката си върху държавните активи.

Сърбия и Словения са поредните държави, които предлагат дялове в банките си, създавайки потенциално бойно поле, докато унгарската OTP Bank, австрийските Raiffeisen Bank International и Group Bank и финансови инвеститори се опитват да разширят присъствието си в региона, коментира Bloomberg, цитиран от Инвестор.

Разширяването на кредитните портфейли заради по-високите потребителски разходи в бившите комунистически страни в Източна Европа прави банките по-атрактивни като цели за придобиване на фона на разместванията в индустрията. Продължилата десетилетия предпазливост на Балканите, що се отнася до правенето на бизнес в региона, известен с корупция, етнически конфликти и икономическа нестабилност, отслабва постепенно.

"Бившите югославски републики предлагат един вид малко по-узряла ситуация и това прави публичните инвестиции по-надеждни", коментира Матиас Силър, фондов мениджър в Barings в Лондон, управляващ активи за 310 млн. долара. "В миналото много инвеститори подхождаха с по-голяма предпазливост. Сега повечето хора всъщност биха се съгласили, че бившите югославски републики предлагат интересна история".

Частично в резултат на натиск от Европейския съюз и Международния валутен фонд Словения, която е част и от еврозоната, предлага две банки, които заедно формират почти една трета от пазара, а Сърбия продава кредитор, който контролира около 11% от банковата индустрия.

14 компании вече са проявили интерес да са консултанти по планираната продажба на Komercijalna Banka AD Beograd, посочва финансовото министерство в Белгард. Правителството иска да избере победител до края на годината за банката с активи за 3,1 млрд. евро.

Продажбата на третата по големина банка в страната - след местните клонове на Intesa и UniCredit - е условие, за да може Сърбия да изпълни новата си 30-месечна програма на МВФ. Базираният във Вашингтон кредитор през юли заяви, че сделката ще бъде завършена до края на септември следващата година.

"Сърбия е много привлекателен пазар, а Komercijalna е ключът към лидерство на пазар от гледна точка на мащаба", казва Клаус Вукович, управляващ партньор в базираната във Виена инвестиционна компания Alantra Partners.

Словения продаде този месец 59,1% от Nova Ljubljanska Banka (NLB) за 608,6 млн. евро. Банката бе основен рецепиент на държавен спасителен заем от 3,2 млрд. евро през 2013 г. и ЕС и ЕЦБ оттогава насам призоваваха правителство да продаде собствеността си.