Тенденцията е ясна: плащанията с карта или безконтактно чрез приложение на мобилен телефон стават все по-популярни в Германия. Но все още над половината от плащанията в страната продължават да бъдат по изпитания начин - с пари в брой. Това показва актуално проучване на Дойче Бундесбанк, цитирано от АРД.

Промяна в курса

Въпреки очевидната привързаност на германците към кешовите разплащания, банките сменят курса и някой ден явно вече няма да приемат пари в брой. Тоест има сериозни основания да смятаме, че в по-дългосрочна перспектива парите в обращение могат да изчезнат, посочва в тази връзка обществената медия. Тя дава и няколко примера за това.

Така например регионалният клон на Райфайзенбанк в Хохтаунус стана първата банка, която предприема и последната стъпка в тази посока: тя закрива всички свои филиали освен централния си клон. А заедно с това ще изчезнат и всички нейни банкомати и разплащания с пари в брой, научаваме още от публикацията. Говорителка е уточнила, че клиентите на банката ще могат и занапред да теглят пари в брой от сметките си - например при плащания на каса в някои супермаркети или дрогерии, като РEWE, Penny, dm и други.

Две милиарда евро годишни разходи за банките

Освен че търсенето на пари в брой намалява, със закриването на клонове и премахването на банкоматите банките и спестовните каси могат да си спестят много разходи. Според анализ на консултантската компания McKinsey снабдяването с пари в брой струва на банките и спестовните каси в Германия около два милиарда евро годишно.

В това число влизат и разходите за около 55 000 банкомата в цялата страна, чийто брой от години непрекъснато намалява. Освен това от години делът на плащанията в брой също намалява във всички възрастови групи с един до два процента годишно. В същото време картовите плащания се увеличават годишно с 5%, пише АРД.

Класическите системи за разплащания изчезват

Има и достатъчно примери от Германия как банкови филиали, които са прекратили работа с пари в брой, излизат на печалба. Закриването на по-малки банкови филиали и на разплащания в брой често са мотивирани и от това, че в банковите салони нерядко се появяват по двама-трима клиенти за цял ден. Ясно е, че при това положение, разходите за поддръжката на обектите става извънредно скъпа.

Банките трайно се насочват към безкасови плащания? Да, изглежда това ще е бъдещето. Класическите банкови институции и системи за разплащания очевидно бавно ще изчезват от живота ни, заключава АРД.

 

Материалът е публикуван ТУК>>