Банк ъв Ингланд (Bank of England) единодушно реши да остави основната си лихва на досегашното й равнище от 0,75 процента, предаде Асошиейтед прес. Финансистите, които определят паричната политика на банката, продължават да чакат развитието около Брекзита.

Всичките деветима членове на комитета по паричната политика са подкрепили решението лихвите да не бъдат променяни.

Някои наблюдатели на пазара очакваха, че ще има членове на комитета, готови да гласуват за повишение на лихвите заради опасенията, че нарасналите заплати ще доведат до по-висока инфлация.

Притесненията, свързани с икономическата перспектива, определяна от неизвестността около излизането на Великобритания от Европейския съюз, което е насрочено за 31 октомври, се приема като основна причина за запазване на лихвите, отбелязва АП.

Не е променен и лимитът на средствата, които Банк ъв Ингланд може да изхарчи за закупуване на активи. Той остава на равнището от 435 млрд. брит. лири, се посочва на сайта на централната банка на Обединеното кралство.

През 2018 г. Банк ъв Ингланд повиши лихвата си само веднъж - от 0,5 на сто до 0,75 на сто през август. На предишното заседание през май 2019 година ставката не бе променена. Следващото заседание на регулатора е насрочено за 1 август 2019 година.