Аржентина обяви днес, че ще удължи до 22 май преговорите по предложението за преструктуриране на дълг в размер на 65 милиарда долара, след като първоначалният краен срок изтече в петък (миналата седмица) без подкрепата за широобхватна сделка, от която страната се нуждае, за да избегне фалит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Южноамериканската държава (сила в зърнопроизводството, както отбелязва Ройтерс) обнародва удължаването в официалния си вестник, като добави, че резултатите от преговорите ще бъдат обявени на 25 май с дата на сключване на споразумението 27 май.

Аржентина полага усилия да преструктурира неустойчиви дългове на фона на тежка икономическа рецесия, висока инфлация и все по-високи лихви, след като опасността от потенциален девети суверенен дефолт стресна инвеститорите и удари цените на облигациите.

Само че преговорите не са лесни. Водещите кредитори отхвърлиха първоначалното предложение и настояват за по-добри условия. Аржентинските власти заявиха, че страната не може да си позволи да плаща повече, но те са отворени за контрапредложения.

На 22 май изтича и 30-дневен гратисен период за изплащане на лихви от 500 милиона долара, което ще потопи Аржентина в технически дефолт, пропомня Ройтерс.