Американски съдия отказа да отхвърли обвинителния акт срещу турската банка Халкбанк, в който тя е обвинена за подпомагане на Иран да избегне американските санкции, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Съдия в Манхатън отхвърли искането на Халкбанк да се възползва от закон, предоставящ имунитет от съдебно преследване на чуждестранни държави, с аргумент, че той не осигурява защита при наказателно производство.

Американското правосъдно министерство обвини Халкбанк миналия октомври, че е използвала фирми за парични услуги и фиктивни компании в Иран, Турция и Обединените арабски емирства, за да избегне санкциите, давайки възможност приходите от нефт и газ да бъдат превърнати в злато.

Халкбанк пледира невинна по обвиненията в банкови злоупотреби, пране на пари и заговор, включително във връзка с трансфера на 20 милиарда долара от ирански фондове, на които са наложени ограничения.

По-рано банката поиска отвод на съдията по делото, обвинявайки го в пристрастност, но той отхвърли тези обвинения.

Процесът в Ню Йорк, получил публичност като "Злато за газ", породи напрежение в отношенията между САЩ и Турция. Делото започна срещу Реза Зараб, иранец с турски произход, който управлява фондове с чуждестранна валута и търговия със злато. През 2017 г. показанията на Зараб замесиха редица турски банки, както и високопоставени държавни служители. Зараб е обвинен в управление на схема за милиарди долари за контрабанда на злато за ирански петрол и заговор за нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран.