Акциите на британския кредитор "Метро Банк" (Metro Bank) силно поевтиняха днес, след съобщения, че банката се опитва да набере милиони, за да подкрепи финансите си. Книжата се сринаха с 27 на сто в ранната търговия на фондовата борса в Лондон, след като някои издания съобщиха, банката трябва да събере до 600 милиона британски лири, предаде Би Би Си. По късно акциите възстановиха част от загубите и понижението намаля до около 24 на сто, предаде БТА.

От кредитната институция са отказали коментар относно конкретната сума, която е необходима, но са посочили, че продължават "да обмислят как най-добре да увеличат капиталовите си ресурси".

Банката започна дейността си след финансовата криза от 2008-2009 г и беше първата, открита в Обединеното кралство от повече от 150 години.

При основаването си през 2010 г. тя се позиционира като така наречената "банка претендент" на утвърдения пазар на Обединеното кралство с обещанието си да бъде отворена седем дни в седмицата. Сега има около 2,7 милиона клиенти. Акциите й обаче претърпяха сериозни ценови спадове миналия месец, след като регулаторите отказаха да одобрят искане за намаляване на капиталовите или паричните изисквания, свързани с ипотечния бизнес.

По информация на Би Би Си източници от банковите среди са посочили, че няма риск за депозитите в "Метро Банк".

Във Великобритания са гарантирани депозитите до 85 000 бр. лири (98 000 евро).