Изпълнителният съвет на Световната банка избра бившия главен изпълнителен директор на "Мастъркард" (Mastercard) Аджай Банга за президент на международната институция. Петгодишният мандат на индийския експерт по финанси ще започне на 2 юни, предаде Ройтерс.

Под ръководството на Банга Световната банка ще трябва да претърпи сериозни промени, за да се справи с проблеми, свързани с изменението на климата и други глобални предизвикателства.

63-годишният Банга бе номиниран за поста в края на февруари от американския президент Джо Байдън. Той бе единственият претендент за заеманата досега позиция от Дейвид Малпас, икономист, предложен за ръководител на Световната банка от бившия президент Доналд Тръмп.

Световната банка, собственост на 189 държави членки, включва Международната банка за възстановяване и развитие (International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) и Международна асоциация за развитие (МАР) - International Development Association (IDA).

Институцията обичайно е оглавявана от американец, докато МВФ от европеец, макар и двете международни финансови институции да са базирани във Вашингтон.