Парламентът няма да разглежда на второ четене преизчисляването на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г. заради процедурни пречки. Припомняме, че предложението за промени в Кодекса за социалното осигуряване, предвиждащо индивидуалният коефициент на лицето да се умножи по средномесечни осигурителен доход за страната за 2018 г. бе прието на първо четене в сряда (5 май).

Днес обаче председателският съвет на Народното събрание не успя да постигне съгласие по предложението на БСП да бъде предложението да бъде гледано и на второ четене, тъй като това би нарушило приетият за деня дневен ред.

Депутатът от левицата Кристиян Вигенин, цитиран от Нова тв обяви от парламентарната трибуна, че очакванията на пенсионерите няма да бъдат изпълнени, но БСП ще се съгласи с дневния ред на парламента.

"Тъй като има опасност днешното заседание да бъде прекъснато, ако продължат споровете и обструкциите от наша страна, но също така е важно да минат и предстоящите точки в дневния ред и да не дадем отново оправдание и възможност заседанието да бъде прекратено, ние приемаме парламентът да продължи работа по начина, по който беше гласувано вчера", каза Вигенин. От думите му стана ясно, че в момента тече седемдневният срок за предложения за второ четене по КСО, което прави невъзможно, при липсата на съгласие, този парламент да приеме тези промените и на второ четене.

"Очакванията няма да бъдат изпълнени и остава да се надяваме, че в следващия парламент ангажиментите, поети с гласуването на първо четене от всички политически групи, ще намерят израз в прилагане на тези промени - в началото на следващия парламент", заяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от левицата Кристиян Вигенин.

Припомняме, че след като поправките в КСО бяха приети на първо четене в пленарната зала избухна скандал. Повод за него стана предложението на Корнелия Нинова законопроектът да бъде обсъден и на второ четене.

След възражения от залата председателят на Народното събрание Ива Митева не подложи искането на гласуване, защото нямало консенсус, а при обсъждането са били направени заявки. Митева заяви, че самото включване на точката в дневния ред е в противоречие с правилника. Това й изказване предизвика недоволството на депутатите от "БСП за България", които поискаха процедури по начина на водене и окупираха трибуната на парламента.