Парламентът прие на първо четене преизчисляване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г., със средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 година, предаде БТА. Предложението предвижда индивидуалният коефициент на лицето да се умножи по средномесечни осигурителен доход за страната за 2018 година.

Промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), внесени от "БСП за България", бяха одобрени със 127 гласа "за", 1 "против" и 0 "въздържал се".

По време на дебатите депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че това, което се предлага в момента, струва 1 млрд. и 110 млн. докрая на годината допълнителен разход към бюджета на ДОО.

"Тези пари ги няма. Аз обаче ще кажа и нещо друго. Няма ги и 50-те лева, които се дават с постановление на Министерския съвет за месец април и месец май", каза още Адемов.

Спор предизвика предложението на Корнелия Нинова законопроектът да бъде обсъден и на второ четене.

"Уважаема госпожо, председател, правя процедурно предложение, на основание чл. 80, ал2 от Правилника, който гласи следното: народното събрание може да реши по изключения двете гласувания да се проведат в едно заседание. Тази разпоредба се прилага само ако по време на обсъждане не са направени предложения за изменения и допълнение на законопроекта. Никой в залата не заяви, че ще прави предложение между първо и второ четене", заяви Корнелия Нинова, цитира агенция "Фокус". И Георги Свиленски от БСП призова да се спазва правилника, където ясно се разпорежда, без нито едно предложение за гласуване между първо и второ четене, да може да се гласува законопроектът на второ четене. 

"Апелът ми е към всички народни представители да довършим доброто дело докрай", заяви още Свиленски.

Тома Биков от ГЕРБ - СДС пък възрази срещу предложението на левицата.

"Уважаема, г-жо председател, уважаеми колеги, в този парламент нямаме сформирана даже Социална комисия. Не говоря, че нямаме правителство, социален и финансов министър, че даже нямате и председател на ЦИК. Поне от този закон да не го приемаме за три минути, защото е изключително сериозен", каза Тома Биков.

"Ние искаме да направим предложения между първо и второ четене", категоричен бе Хасан Адемов.

Йордан Цонев от ДПС призова Ива Митева да влезе в ролята си.

"Хайде сега с благородни цели да не правим нещо, което никога не сме правили", заяви Цонев. По думите му председателят на парламента няма право да подлага на гласуване искането за второ четене на законопроекта.

След възражения от залата председателят на Народното събрание Ива Митева не подложи искането на гласуване, защото нямало консенсус, а при обсъждането са били направени заявки. Митева заяви, че самото включване на точката в дневния ред е в противоречие с правилника. Това й изказване предизвика недоволството на депутатите от "БСП за България", които поискаха процедури по начина на водене и окупираха трибуната на парламента.